Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Plaggen som Diana vägrade bära efter skilsmässan från Charles

27 mar, 2021, 17:00 
Kronprinsessan Victoria Hertiginnan Catherine Kate Middleton Prinsessan Diana
Undrar vad prinsessan Diana hade tyckt om Chanel-väskan som Kate bar när hon hälsade på hos kronprinsessan Victoria?
Annons
7 saker du inte visste om prinsessan DianaBrand logo
7 saker du inte visste om prinsessan Diana

Kommer du ihåg powermötet mellan kronprinsessan Victoria och hertiginnan Kate? Det ägde rum i Stockholm 2018, och Kate fick mycket ros men också lite ris för sin kungliga resegarderob.

Allra mest lyste hennes bordeauxröda handväska från det franska modehuset Chanel: Lätt att känna igen på grund av det ikoniska dubbla C:et som formar den klassiska loggan.

Hertiginnan Kate Stockholm Chanelväska
Kate på Stockholmsbesök med sin Chanel-väska.

Men detta var också ett val som prinsessan Diana – den svärmor som Kate aldrig fick träffa – förmodligen hade dissat rätt rejält. Och det just på grund av de där C:na.

Chanel var ju egentligen ett modehus som Diana älskade, och att hon hade denna komplicerade relation med vissa av plaggen och väskorna handlade egentligen om hennes man, sedermera ex-man, prins Charles. Och om den andra kvinnan i hans liv, Camilla Parker Bowles.

Prins Charles Lady Diana Spencer Prinsessan Diana 1980
Charles och Diana 1981. En relation som gått till historien med Dianas ord: ”Vi var tre i det äktenskapet, så det var lite trångt.”

Diana talade själv om detta i en läckt bandinspelning som återges i Netflix-dokumentären Diana: In Her Own Words: En dag råkade hon se att prins Charles hade nya manschettknappar, och de hade två hoptvinnade C:n, precis som i den klassiska Chanel-loggan. Hon konfronterade honom och det var som hon misstänkt: De var en present från Mrs Parker Bowles – och C:na stod för Charles och Camilla.

Annons

Prinsessan Dianas hatkärlek till Chanel-loggan

Där och då föddes Dianas motvilja mot Chanels logotype – något som designern Jayson Brundson fick uppleva mycket konkret när han långt senare skulle styla Diana inför en middag i Australien. Chanelskorna med loggan på tåhättan som han föreslog till Versace-klänningen fick nobben direkt:

– Nej jag kan inte bära dubbla C:n, de står för Charles och Camilla!

Men när skilsmässan väl var klar så mjuknade hon något, och de sista månaderna av sitt liv syntes Diana faktiskt i flera Chaneldräkter med loggan väl synlig på knapparna.

Prinsessan Diana Chanel 1997 Prins Williams konfirmation
Prinsessan Diana i blekblå Chaneldräkt vid prins Williams konfirmation 1997. Några månader senare omkom hon i bilolyckan i Paris, bara 36 år gammal.

Foto: TT.

Annons