Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya hemska detaljer om Dianas död – läkaren berättar för första gången

21 jun, 2021, 10:02 
Prinsessan Diana

För första gången berättar akutläkaren om sin kamp för att rädda prinsessan Dianas liv.

Annons
Prinsessan Dianas sista dygn i livet – minut för minutBrand logo
Prinsessan Dianas sista dygn i livet – minut för minut

I augusti är det 24 år sedan prinsessan Dianas liv tog slut på Pitié-Salpêtrière-sjukhuset i Paris, efter tre timmars intensiv kamp för att rädda henne.

Läkarteamet gjorde allt de kunde. Och en av dem som desperat kämpade med att stoppa blödningarna – och med att få Dianas hjärta att fortsätta slå – var MonSef Dahman, en då 33-årig kirurg som hade nattskiftet när beskedet om bilolyckan kom.

I Daily Mails artikelserie om prinsessan Diana berättar han nu för första gången om natten när hon dog, för att en gång för alla sätta punkt för de ohyggliga och helt osanna konspirationsryktena om att prinsessan Diana blev mördad av det brittiska etablissemanget – och att vårdpersonalen skulle ha låtit henne dö.

Daily Mails artikel Dianas död.

Det är bitvis plågsam läsning.

Klockan var 23 minuter efter midnatt när Dianas bil kraschade i biltunneln. Hon fick första hjälpen på olycksplatsen, men drabbades sedan hjärtstillestånd i ambulansen. Ambulanspersonalen lyckades få igång hennes hjärta och klockan 02.06 rullades den svårt skadade Diana in i Pitié-Salpêtrière-sjukhusets akutrum.

Annons

Kirurgen MonSef Dahman visste då inte vem den svårt skadade kvinnan var. Bara att patienten befann sig i ett kritiskt tillstånd. Men sedan insåg han snabbt vidden av vad som hänt.

I artikeln framgår att prinsessan Diana blev röntgad direkt vid ankomsten, och det stod klart att hon hade drabbats av mycket svåra inre blödningar. Man satte in ett dränage.

Men blödningen fortsatte och Diana fick blodtransfusioner (O-negativ, eftersom man inte kände till hennes blodgrupp).

Pitié Salpêtrière Sjukhuset i Paris där prinsessan Diana dog
Pitié Salpêtrière-sjukhuset i Paris.

10 minuter efter ankomsten stannade hennes hjärta igen. Man satte in ytterligare åtgärder, som beskrivs som ”extrema”.

– Hennes hjärta fungerade inte eftersom det saknade blod, säger MonSef Dahman i Daily Mails intervju.

Annons

Nu stod det också klart att prinsessan Dianas hjärtsäck var mycket svårt skadad. Klockan var halv tre på natten och Frankrikes ledande hjärtkirurg Alain Pavie hade hunnit fram till sjukhuset.

Prinsessan Diana fördes till operation och under det kirurgiska ingreppet hittade man orsaken till blödningarna: Hennes övre vänstra lungven var skadad. Den syddes.

Prinsessan Dianas död – kampen för att rädda henne

Men Dianas hjärta orkade inte med belastningen. Hon drabbades av ännu ett hjärtstillestånd och den här gången var alla återupplivningsförsök förgäves.

– Vi försökte med elchocker och med hjärtmassage, professor Riou gav henne adrenalin. Men vi kunde inte få hennes hjärta att slå igen, säger MonSef Dahman till Daily Mail.

Trots det fortsatte man med återupplivningsförsöken i ytterligare en timme.

– Vi kämpade hårt, vi gjorde allt vi kunde, verkligen allt. Men vi kunde inte rädda henne.

Klockan fyra på morgonen dödförklarades prinsessan Diana, 36 år gammal.

31 augusti 1997 Prinsessan Dianas kista Sjukhuset i Paris
31 augusti 1997: Prinsessan Dianas kista förs ut från sjukhuset i Paris.

Den medicinska expert som senare granskade Dianas död konstaterade också att ingen annan strategi hade kunnat förändra utfallet.

Annons

Men MonSef Dahman, som i dag är 56 år och numera specialist på överviktskirurgi, lever med minnena av den natten. Varje år, runt Dianas dödsdag den 31 augusti, kommer de tillbaka:

– Insikten om att du inte kunde rädda en så viktig person, som du också kände djupt för personligen – det sätter spår för livet.

Prinsessan Diana i tiara
Prinsessan Diana (1961-1997).

Foto: TT.

Annons