Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethe i farligt sjödrama ute till havs – blev omringad av isblock

09 okt, 2021, 18:08 
AvIndra Nordemar

Drottning Margarethe är i Grönland och under fredagen ville hon uppleva den fantastiska isfjorden. Men mitt ute till havs hände något oväntat som hade kunna gå illa.

Annons
7 saker du inte visste om drottning MargretheBrand logo
7 saker du inte visste om drottning Margrethe

När drottning Margrethe seglade ut på isfjorden från den grönländska staden Ilulissat på fredagseftermiddagen var himlen klarblå och havet stilla.

Men väl ute på vattnet förändrades allt när is började samlas på havsytan och det blev svårt att ta sig fram i den farliga fjorden, rapporterar grönländska tidningen B.T.

Drottningen Margarethes dramatiska dag ute till havs

Det var minus fem grader ute men till en början var utsikten idyllisk. Planen var att drottningen skulle vara ute med båten i drygt en timme för att beundra de vackra isbergen. Men då fick hon höra att det eventuellt skulle finnas en knölval lite längre ut till havs, och den chansen ville hon inte missa.

Händelsen mitt ute på isfjorden i Gröndland – is överallt

Drottningens båt och polisens eskortbåt begav sig längre ut och möttes av den magiska synen av två knölvalar som dök upp och blåste upp luft från vattnet. Men när den fina stunden var över hade vattenytan förändrats.

Det hade samlats is överallt vilket gjorde det svårt för båtarna att navigera tillbaka till staden Ilulissat. Båtarna riskerade att fastna ute till havs på grund av de stora isblocken, men lyckligtvis kom drottningen till slut säkert in till land igen.

Foto: TT

Annons