Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethe sticker iväg – efter bråken inom familjen

20 jul, 2023, 15:00 
Samuel Björn
Drottning Margrethe
Nu sticker drottning Margrethe söderut.

Efter ett tumultartat år så seglar nu drottning Margrethe iväg söderut.

Annons
Kung Haralds egna ord om olyckan: ”Jag visade min...”Brand logo
Kung Haralds egna ord om olyckan: ”Jag visade min...”

Sommar och semester för alla! Ja, till och med för kungligheterna. Daily Mail bekräftar nämligen att drottning Margrethe nu seglat iväg söder ut i Danmark för att njuta av sin semester på Gråstens slott i Sonderborg.

Med tanke på de konflikter som varit inom den danska kungafamiljen på senaste tiden så kan det nog vara en välbehövlig semester för den 83-årige monarken.

Sista banden klippta

Konflikterna uppstod förra året då drottning Margrethe bestämde sig för att frånta alla hennes barnbarn deras prins respektive prinsess-titlar. Den nya ändringen trädde i kraft den 1 januari 2023 och väckte stor ilska bland många inom det danska kungafamiljen.

Margrethe berättade om sprickan som uppstod mellan henne och sonen efter beslutet under förra årets nyårstal och påpekade att konflikter och meningsskiljaktigheter är naturliga inom alla familjer.

Annons

En som varit kritisk till detta är prins Joachim. Prinsens reaktion på beslutet har varit en stor anledning till att den påstådda sprickan har uppstått.

Joachim har sedan 2019 bott i Paris och har nu bestämt sig för att, i och med att han och familjen planerar en flytt till USA, sälja av sin stora lyxvilla i Klampenborg.

I och med beslutet klipper prinsen sitt sista materiella band med sitt hemland vilket gjort att fler rykten om en potentiell spricka i det danska kungahuset vuxit fram

Prins Joachim
Prins Joachim med familj i den nu sålda Klampenborg-villan.

"Gör det enklare för dem"

Den kungliga experten Claes-Johan Larsson berättade för TV4 förra året att när drottning Margrethes beslut precis hade kommit att han tyckte att många personer hade fått saken om bakfoten.

Annons

– först och främst tycker jag att folk ska gå ut och läsa inte bara vad som står i tidningarna utan också vad som står på de respektive hovens hemsidor. För det skriver man klart och tydligt att man för några år sedan hade bestämt sig för att delar av familjen inte kan uppbära appanage, berättar Claes-Johan.

Han menade alltså att beslutet hade bestämts flera år tidigare och att det handlade om att ge de kungligheter som man inte hade råd att ge ekonomiskt stöd till en möjlighet att tjäna pengar på annat sätt då man är förbjuden från att jobba som prins och prinsessa, berättar Claes-Johan

– De måste skaffa sig vanliga arbeten. De måste se till att kunna bli vanliga företagare kanske till och med politiker om de vill. Men det kan man inte om man är prins eller prinsessa av det danska kungahuset. Alltså så gör man det enklare för dem genom att plocka bort de här sakerna.

Claes-Johan menar alltså att avskaffandet av titlar är ett sätt att spara in appanage och ge kungligheterna möjligheten att tjäna egna pengar samtidigt som de är med i den kungliga tronföljden.

Annons