Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethes plötsliga utspel – orden om prins Joachim får alla att tappa hakan

01 jan, 2023, 15:00 

Drottning Margrethes plötsliga beslut lämnade många chockade – det här var inte särskilt väntat.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

I dag, på nyårsdagen, trädde drottning Margrethes reform i kraft. Prins Joachims barn kan inte längre kalla sig prinsar och prinsessor – till deras stora besvikelse.

Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarnaBrand logo
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarna

Dagen innan höll Margrethe sitt årliga nyårstal, och det hon valde att säga där chockar experter såväl som danskar.

Prins Nikolais första ord efter slopade titlarna

Ja, nu är det officiellt titlarna greve och grevinna som gäller för Nikolai, 23, Felix, 20, Henrik, 13, och Athena, 10. Trots att familjen öppet uttryckt missnöje efter Margrethes besked att frånta dem titlarna, var det bara för barnen att säga adjö vid tolvslaget.

Tidigare prins Nikolai väljer att samma dag som titeln försvann, att uttala sig om känslorna till Billed Bladet genom grevinnan Alexandras pressrådgivare, Helle von Wildenrath Løvgreen.

Annons

– Det är en konstig känsla och en upplevelse som jag hellre hade varit utan, säger han och fortsätter:

– Men nu är det som det är. För resten av mitt liv kommer jag att vara stolt över åren då jag fick vara prins av Danmark.

Felix har fortfarande inte uttalat sig, och enligt Billed Bladet säger Helle von Wildenrath Løvgreen att det är för att han fortfarande befinner sig utomlands på nyårsresa.

Prins Nikolai och flickvännen Benedikte Thoustrup
Prins Nikolai och flickvännen Benedikte Thoustrup.

Experten chockad efter Margrethes ord i sändning

Som traditionen lyder var det alltså under nyårsafton dags för Margrethes årliga tal. Och danskarna var på helspänn – det är ju inte ett vanligt år hon lämnar bakom sig. Att Margrethe skulle välja att påtala krisen var långt ifrån självklart, men det gjorde hon.

Annons

– Jag omfamnar hela min familj med stor kärlek hela tiden. Svårigheter och meningsskiljaktigheter kan uppstå i vilken familj som helst, inklusive min. Hela landet har bevittnat detta, sa hon i talet och fortsatte:

– Att relationen med prins Joachim och prinsessan Marie har hamnat i svårigheter gör mig ont.

Hon berättar vidare att de haft tid till att tänka över det som hänt, och ser ljust på det nya året. Denna väg att gå tycker BT:s kungliga korrespondent Jacob Heinel Jensen är överraskande.

– Hon sträcker ut en hand till prins Joachim och prinsessan Marie, och det på ett så offentligt sätt som möjligt. Inför alla danskar. Det är ganska extraordinärt – och helt saknar motsvarighet, säger Jensen enligt Se och Hör.

På det danska kungahusets Instagram är buden dubbla. Många hyllar drottningen, medan andra är av andra åsikter:

"Det är sorgligt hur drottningen bara lyser upp när man pratar om kronprinsparet.. och när det kommer till prinsparet är det en helt annan historia. Jag brukade vara ett stort fan av Kungahuset.." Skriver en användare.

Foto: TT

Annons