Drottning Silvia i stor Elle-intervju!

Drottning Silvia i stor Elle-intervju!

Alltid klassisk, alltid stilsäker. I nya numret av Elle berättar drottningen om modeintresset, Nobelklänningarna – och barnbarnen.

Den 34 sidor långa intervjun beskrivs som ett varmt och personligt porträtt där drottningen bland annat berättar modeanekdoter och pratar om sitt trädgårdsintresse. Men det handlar också om hennes starka engagemang i viktiga och ibland obekväma samhällsfrågor.

Elle beskriver drottningen som modern, mjuk, lättsam och mild. Och noterar både hennes faiblesse för att slänga sig med engelska fraser och hennes hy, ”med påfallande lyster”.

Så det är en ungdomlig lady vi får möta, och en lady som jobbar långt in på kvällarna. Tv-serier tittar hon aldrig på, eftersom hon inte har tid. Och hon väljer solklart barnbarnen före kungens hund Brandie.

– Hon är en underbar liten vän, det är hon! Men jag tycker barnbarnen är viktigare. De är så roliga att det inte är klokt! säger hon till Elle.

Sina privata brev skriver drottningen vid en gammal sekretär, med  älsklingsporträttet på kungen med jätteleende och fluga precis intill. Och sina privata middagar äter hon i sommarmatsalen i rosa och grönt med fantastisk utsikt genom de spröjsade 1600-talsfönstren.

– Det här är ett mycket speciellt rum, jag tror att det är slottets vackraste faktiskt.

På andra sidan matsalsbordet har hon alltså kungen, han som har stått för så mycket trygghet i hennes liv, ända sedan de där första ovana drottningåren i mitten av 1970-talet.

Men han har också en annan lite oväntad roll i hennes liv. För det råkar vara han som är hennes bästa smakråd när hon provar kläder.

– Oh, ja! You bet! Han har en fantastisk känsla! säger drottningen i Elle. Men avslöjar också att skorna numera är ett kapitel för sig. Fem centimeter klackar, det är vad hon klarar – max!

Det är en riktig härlig och välskriven intervju, som ni absolut inte får missa, och bilderna är helt magiska.

– Det är viktigt att visa att man använder sina kläder! Det har jag alltid tyckt är viktigt, säger drottningen.

– Man arbetar så mycket med en klänning. Man väljer. Man tittar. Man provar. Det är mycket arbete bakom en klänning, och en garderob. Då tycker jag att det är synd att bara använda kläderna en gång, eller två.

Vår hårt arbetande drottning får också frågan om hur hon gör för att inte tappa sugen:

– Det beror på hur man är lagd. Jag är nyfiken, och undrar ofta hur jag kan hjälpa till. I’m a doer!

 

Nina Ricci-klänningen från Nobel 1993. En av drottningens favoritklänningar.

Nina Ricci-klänningen från Nobel 1993. En av drottningens favoriter.

Det nya numret av Elle finns i butiker just nu.

– Vi på ELLE har längtat efter att få visa våra läsare ett av våra största och mest fantastiska reportage någonsin, säger ELLEs chefredaktör Cia Jansson.

Hon berättar att vi får se bilder på annars privata slottsmiljöer och på välkända kläder som drottningens omtalade Nina Ricci-klänning från Nobelfesten 1993.

– Drottningen Silvia är en självklar stilikon, men i sitt ämbete och i sin ledarroll är hon också en stor inspiratör och en viktig förebild som står på de svagas sida och vågar kämpa för utsatta människors rättigheter.

Intervjun är gjord av modejournalisten Susanne Ljung och bilderna är tagna av fotografen Camilla Åkrans, och detta med hållbart mode och att återanvända kläder är ett av ämnena i fokus:

Nummer 1 av ELLE finns ute i butik nu. I Aller Media Shop kommer det även att finnas ett par begränsade upplagor med andra omslagsbilder på drottning Silvia. 

Klicka här för att komma till shoppen och köpa ett ex av senaste Elle (länk till Aller media shop)

Läs mer:

Claes Elfsberg om stora intervjun med drottning Silvia: ”Aldrig hört henne öppna upp så om familjen”

23 år senare! Victoria bär Silvias Nobelklänning

Vackraste bilderna på Silvia från Nobel!

Foto: Camilla Åkrans/Elle