Drottning Silvia: ”Jag blir lite svartsjuk på kungens hund!”

Kungen Drottning Silvia Brandie

Hunden Brandie är aldrig långt bort från sin husse. ”Kungen är viktigast! Jag blir nästan lite svartsjuk” säger drottning Silvia.
Silvias kärlekshyllning till kungen – allt fångas på film!
Slå på ljud

Kungaparet har ju flyttat ut till landet, som i deras fall är slottet Stenhammar utanför Flen, och i går fick vi den här härliga bilden på kungen när han var ute på sina skogsägor klädd i varm jacka och keps. Och vid sin sida han som vanligt sin hund Brandie.

Kungen och hans hund. Hon är aldrig långt bort från sin husse.

Brandie är sju år gammal och en bayersk viltspårhund, en ras som inte alls är vanlig i Sverige. När Svensk Dam pratade hund med kungen häromåret berättade han att han hade hittat fram till rasen genom att googla – och att han var väldigt nöjd med valet.

– Det blev bättre än jag trodde. Men de kräver ju lite arbete, de är naturliga spårhundar.

Allra mest är Brandie dock kungens trogna sällskap och vän.

– Ja, det är en varm vänskap mellan hund och husse, log drottning Silvia som stod bredvid.

– Jag är ju också väldigt förtjust i Brandie. Men kungen är viktigast! Jag blir nästan lite svartsjuk ibland, Brandie vill ha mycket uppmärksamhet...

Kungens hund Brandie bayersk viltspårhund

Brandie kommer från en kennel i Uppsalatrakten och har bott på Drottningholm sedan hon var valp.

Detta sa drottningen förstås med glimten i ögat: När kungen fyllde 73 så överraskade hon honom med en specialgjord vindflöjel i present – som var gjord efter silhuetten av hans kära vovve. Den perfekta presenten till mannen som har allt!

Kungen och Skogens Dag

Kungen har ett djupt engagemang i frågor som rör natur, miljö och skog och i går onsdag var han med vid (den digitala) konferensen Skogens dag, som i år arrangerades för sjunde gången. I år var temat skogens roll i ett hållbart samhälle och så här sa kungen:

– Jag sitter här på Stenhammar och ser ut över den sörmländska skogen, och tänker på hur viktig skogen är för vårt land. Faktum är ju, att det är inkomsterna från den som har byggt upp Sveriges välstånd. Och gör så fortfarande, med en årlig export värd 150 miljarder kronor.

Stenhammar Stenhammars slott

När kungaparet ”åker till landet” – då åker de hit: Godset Stenhammar utanför Flen.

– Samtidigt spelar växande skog en nyckelroll i att bromsa och motverka globala klimatförändringar. Bara här i Sverige binder den över 140 miljoner ton koldioxid varje år. Skogen är också ett levande kulturarv, full av berättelser om hur tidigare generationer har levt och brukat den. Den är dessutom en källa till rekreation och återhämtning – inte minst i dessa pandemitider.

– Det är många olika intressen som ska jämkas och det är därför det är så viktigt att vi får samlas på detta sätt. Att olika intressen kan mötas. Och att vi lyssnar till den senaste kunskapen – så vi kan fatta kloka beslut för framtiden.

LÄS OCKSÅ: Kungens lyxgåva till drottning Silvia: Smycket som hon alltid bär

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Birgitta om kvällen när kungen träffade Silvia: ”Jag var med!”

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.