Drottning Silvias svåra tid med brodern Ralf – tomrummet mitt i sorgen

Ralf de Toledo Sommerlath Bror Drottning Silvia

Drottning Silvia och Ralf Sommerlath sörjer sin bror Walther, som gick bort i höstas. Och sorgen förstärks av att de är 150 mil ifrån varandra.

Från början var de fyra syskon – nu är det bara drottning Silvia, 77, och hennes bror Ralf Sommerlath, 91, kvar.

Jörg Sommerlath, som var yngst av bröderna och chef för den brasilianska ambassadens handelsavdelning i Berlin, drabbades 2004 av en aggressiv form av cancer i matstrupen och avled ett drygt år senare.

Han blev 64 år och efterlämnade hustrun Simone och döttrarna Vivian och Helena och som då var 12 och 14 år gamla.

Drottning Silvias syskon: Ralf, Walther och Jörg Sommerlath

Drottning Silvia bror Jörg Sommerlath.

Lika som två bär: Drottning Silvia och hennes bror Jörg.

I höstas dog så drottningens näst äldste bror Walther Sommerlath, efter ha varit sjuk i alzheimer en längre tid. Han blev 86 år gammal.

– Det är en förskräcklig sjukdom. Det är smärtsamt, gradvis blir man plötsligt ingenting i sitt medvetande, man kan inte få svar, man hittar inte rätt – men man blir irriterad. Så det var väldigt svårt att hantera min brors sjukdom, särskilt de sista månaderna, sa drottningen till TV4.

– Jag trodde att jag hade lärt mig mycket genom mammas sjukdom, och i 25 år har jag verkligen arbetat med de här frågorna. Men det här var en helt ny situation. Alzheimer är något förskräckligt, det måste jag säga.

Drottning Silvia Walther Sommerlath

Drottning Silvia sörjer sin bror Walther Sommerlath.

Drottningen beskrev också sin frustration över att sjukdomen var så oberäknelig – och sin känsla, som anhörig, av total hjälplöshet. Och när hon fick frågan om hur hon hanterar sin sorg sa hon ärligt:

– Det kanske är för tidigt att säga. Jag vet inte om jag har hanterat det än.

Men detta är också ett sorgearbete som försvåras av att drottningen – som alla andra – är förhindrad att träffa sin familj. Hennes äldste bror, den nu 91-årige Ralf, bor i Belgien med sin familj, men brukar annars hälsa på sin syster i Sverige då och då: När vi såg honom på Solliden på Victorias födelsedag 2019 var han imponerande rask och pigg.

LÄS MER: Nya okända detaljer om drottning Silvias barndom – bodde i flyktingläger

Drottning Silvias bror Ralf Sommerlath

Ralf Sommerlath (i gröna tröjan) på Solliden sommaren 2019. Då en mycket ungdomlig 89-åring.

Men nu har pandemin satt stopp för allt och att resa till Walthers begravning på Drottningholm var för Ralfs del helt uteslutet. Den ägde rum i slottskapellet och blev mycket liten, men orsakade trots det stor coronapanik när prinsessan Sofia och prins Carl Philip fem dagar senare insjuknade i Covid-19.

Men det är segt virke i syskonen Sommerlath. Så här sa Jörg Sommerlath till den tyska tidningen Die Welt en tid innan han dog:

– Vår brasilianska mor lärde oss att ha en positiv inställning vad som än händer. I vår familj beklagar vi oss inte.

Alla fyra syskonen Sommerlath. Från vänster Jörg, Ralf, Silvia och Walther.

LÄS MER: Patrick Sommerlaths okända mamma

LÄS MER: Drottning Silvia avslöjar sanningen: ”Min bror dog i Alzheimer”

LÄS MER: Så var Silvias bror Walther Sommerlaths begravning

Foto: TT.