Drottning Silvias förtvivlan efter dödsfallet i familjen: "Stor sorg och saknad"

Mikael Fritzon/TT

Den 23 oktober 2020 gick drottning Silvias bror Walther Sommerlath bort i Alzheimers. Nu sörjer drottningen ett år utan sin käre bror.

Slå på ljud

Denna tid på året är en tung tid för drottning Silvia. Den 23 oktober i fjol nåddes hon av ett fruktansvärt besked – det var nämligen dagen då hennes käre bror Walther Sommerlath dog.

"Walther Sommerlath somnade stilla in under fredagskvällen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter en tids sjukdom.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, säger H.M. Drottningen.", skrev hovet då i ett pressmeddelande.

Walther Sommerlath död efter svåra sjukdomen

Walther Sommerlath föddes 1934 i Brasilien, han fick samma namn som sin och drottningens far.

Walther blev 86 år och dog till följd av en sjukdom, som kungahuset till en början inte ville avslöja.

– Han hade ju nått en ålder av 86 år. Vi går inte in på några detaljer kring orsaken. Men han har varit sjuk under en tid, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då.

Men i dag vet vi att den nio år äldre brodern hade drabbats av Alzheimers.

LÄS MER: Drottning Silvia avslöjar sanningen: ”Min bror dog i Alzheimer”

Drottning Silvias sista tid med Walther Sommerlath

Samma år som Walther gick bort lämnade han Italien för att vara närmare sin syster i Sverige. Silvia tog då varmt emot sin sjuke bror, som fick bo på Drottningholm i kronprinsessan Victorias gamla hem Nedre Sjöflygeln – ett 1800-talhus dryga 50 meter från själva slottet.

– Drottningens familj har en tät kontakt. Och anledningen till att Walther Sommerlath tillbringat sin sista tid på Drottningholm var att få vara nära sin syster, säger Margareta Thorgren.

– De har haft en tät kontakt under hela den här sista tiden.

Ett år sedan drottning Silvias bror Walther dog

Nu har det gått ett år sedan Walther somnade in. Och alla som förlorat någon nära förstår nog tyngden av förlust som en varje dag bär, men som gör sig extra påmind på den avlidnes födelsedag och minnesdag.

Just denna tid på året måste därför vara extra tung för drottning Silvia, som troligtvis alltid kommer bli påmind om sin bror och hans bortgång i hösttider. Men förhoppningsvis bär hon de fina stunderna med sig, och minns den fina syskonkärleken!

Drottning Silvia är den yngsta i syskonskaran av fyra och den enda flickan. Hon har även förlorat brodern Jörg, som avled 2006. I dag har hon bara en av sina syskon kvar i livet, Ralf Sommerlath.

Foto: TT

LÄS MER: Kungafamiljen skakas av plötsligt dödsfall – stora sorgen

LÄS MER: Oväntade beskedet om kungens och Silvias framtid: "Kommer att ske inom två år"

LÄS MER: Silvias sorg – kan tvingas flytta från Drottningholm