Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Drottning Silvias sorg efter svåra sjukdomen i familjen: "Förkrossande"

Drottning Silvias sorg efter svåra sjukdomen i familjen: "Förkrossande"

Drottning Silvia bär på en tung sorg. Nu berättar hon om sjukdomen som tagit både hennes mammas och brors liv.

7 saker du inte visste om drottning Silvia
0:47

Efter reklamen: 7 saker du inte visste om drottning Silvia

(0:47)

Slå på ljud

Drottning Silvia har dragits med "de anhörigas sjukdom" inte en, utan två två gånger – först då hennes mamma Alice Sommerlath drabbades av demenssjukdom till följd av en skada, och senare när hennes bror Walter Sommerlaths sista år präglades av Alzheimers som tog hans liv 2020.

Drottningen har därför engagerat sig djupt i forskning kring sjukdomen. Bland annat är hon hedersambassadör för Alzheimer’s Disease International (ADI), samt grundare av stiftelsen Silviahemmet, som främjar utbildning och praktik i vård och omvårdnad av personer med kognitiva hjärnsjukdomar.

Nu har Silvia hållit ett rörande tal kring sjukdomarna, i samband med att det hölls en konferens på Karolinska Institutet.

Alice Sommerlaths svåra år med Alzheimers

Drottning Silvias mamma Alice drabbades troligen av demens då hon behandlades med elchocker efter depression som uppstod andra världskriget.

– Hon fick ju mediciner och elchocker. Det var skrämmande, men hon mådde bra efteråt. Men idag är det många som säger att det var det som gav henne demensen senare, att man gav henne elchocker i båda hjärnhalvorna. I dag vet man mer och ger bara elchocker i den ena hjärnhalvan, har Silvia berättat i en intervju med SVT:s Claes Elfsberg.

– Man kan få demens av olika saker, av en skada eller av för mycket fett i blodet. Och i hennes fall var det en skada.

I en intervju med Svensk Damtidning har drottning Silvia berättat mer om sin mammas sjukdom:

– När hon gick in i badrummet blev hon ibland väldigt rädd. För hon såg en person som hon inte kände igen. Hon hade blivit så mycket äldre och tänkte, “Det här är en annan person”.

– Jag kommer ihåg en gång när vi satt vid middagen, hon satt bredvid mig, och tittade på kungen på andra sidan. Och sa, “Du har inte hälsat på mig”. Hon hade glömt det. Så han gick upp och gjorde det igen. Jag tror han fick gå upp fem gånger.

Drottning Silvias rörande ord brodern och modern

Alice Sommerlath dog på Drottningholms slott 1997 då hon var 90 år. Och även brodern Walther, samma namn som Silvias pappa, somnade in på slottet, 86 år gammal.

"För flera år sedan, förlorade jag min mamma i Alzheimer. Och förra året, min bror.

"Som så många andra människor, världen över, har jag fått lära mig hur förkrossande denna sjukdom är. Jag har sett vad den gör mot personer den drabbar, och deras anhöriga. Men låt mig försäkra er, jag har aldrig någonsin tappat hoppet, att en dag kommer vi finna ett sätt att vinna över Alzheimers", säger drottning Silvia bland annat i sitt rörande tal.

Foto: TT

LÄS MER: Prinsessan Märtha Louises kontroversiella val – bröllopet med Durek Verett

LÄS MER: Bilderna i tv-rutan som drottning Silvia inte vill se – kungaskandalen dras upp till ytan igen

LÄS MER: Sprickan mellan William och Harry – avslöjar tvivlet mot Meghan Markle