Drottningens beslut om Meghan – hon portas

Drottningen, prins Harry och Meghan Markle.
Det brittiska kungahuset skakas om av "Megxit". Nu avslöjar Daily Mail att drottning Elizabeth beslutade att porta hertiginnan Meghan från gårdagens krissamtal – av säkerhetsskäl.
Annons

Det var ett besked som skakade om den brittiska monarkin. Prins Harry, tillsammans med makan Meghan, hertiginnan av Sussex, har beslutat att avstå apanage och därmed stå fri från resten av kungahuset.

Annons

Uppbrottet har lett till en direkt konflikt med drottning Elizabeth, enligt den brittiska pressen. Uppbrottet fick en uppföljning under gårdagen, när drottningen kallat till ett specialinsatt möte på slottet Sandringham. Med på mötet fanns drottningen själv, prins Charles, prins William, prins Harry och en grupp rådgivare.

 

Annons

Meghan blev portad

Drottning Elizabeth och prins Philip med Meghan Harry och baby Archie.

Däremot fanns ingen Meghan på plats. Hon är nämligen i Kanada, där prinsparet firade jul tillsammans med sonen Archie. Ursprungligen var planen att Meghan skulle delta i diskussionerna via telefon – men enligt Daily Mail satte Elizabeth och hennes stab stopp för detta. Drottningen och hennes rådgivare var nämligen oroa att en tredje part skulle lyckas avlyssna samtalet och offentliggöra innehållet.

– Det här var en högst konfidentiell familjediskussion, inte ett jobbmöte, säger en källa med insyn.

Drottningen ska ha insisterat på att, utöver de gemensamma diskussionerna, få ha ett privat samtal med Harry. Det var efter den här diskussionen hon gick med på att ge sin välsignelse till prinsparets beslut.

Annons

Prins Charles ska ha varit mer tveksam under samtalet. Bland annat påstås han ha varnat Harry för att han inte kan räkna med att leva på sin pappa i framtiden.

Drottningens besked

I sitt offentliga uttalande efter krismötet antydde drottning Elizabeth mellan raderna att hon inte varit helt nöjd med prinsparets beslut.

– I dag har min familj haft mycket konstruktiva diskussioner om framtiden för min sonson och hans familj, sa Elizabeth.

– Min familj och jag stöder Harry och Meghans önskan att som ung familj skapa sig ett nytt liv. Även om vi hade föredragit att de hade stannat kvar som heltidsarbetande medlemmar av kungafamiljen. Jag respekterar och förstår dock deras önskan om att leva ett mer självständigt liv, samtidigt som de kommer att förbli en uppskattad del av min familj.

– Harry och Meghan har gjort klart att de inte vill luta sig mot allmänna medel i sitt nya liv. Det har därför blivit överenskommet att det kommer att bli en övergångsperiod under vilken familjen kommer att bo både i Kanada och i Storbritannien.

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Drottningens beslut om Meghan – hon portas”

 1. Bror skriver: 14 januari, 2020

  Svarar verkligen uttrycket “portad” mot innehållet i artikeln?


 2. Birthe Vejrum skriver: 15 januari, 2020

  Meghan deltog ikke i mødet via telefon, fordi det blev vurderet, at den højst sandsynligt var hacket. 🙁
  Derfor blev mødet også holdt i Sandringhams mest sikre rum – biblioteket – ligesom der bare blev taget notater på papir.


 3. Birthe Vejrum skriver: 15 januari, 2020

  Nej kære Bror, det gør det bestemt ikke!
  Meghan har dels tillid til Harry, dels valgte man tele forbindelsen fra fordi man mente, den med al sandsynlighed var hacket! 🙁
  DR tekst har en artikel om en amerikansk undersøgelse af de engelske mediers forskelsbehandling af Kate og Meghan.


 4. Eva skriver: 15 januari, 2020

  “Konstruktiva diskussioner” brukar i politikerkretsar betyda storgräl….


 5. Katten (FIN) skriver: 18 januari, 2020

  Jamfort med Meghan;

  Jag hoppas att Drottningen antligen ger Catherine den uppskattning hon fortjanar.

  Kate har representerat landet och hennes “charities” med grace och palitlighet, alltid med ett leende och personlig varme.

  Det har sagts fran flera olika kallor, att Elisabeth var valdigt skeptisk mot Kate som kom fran en “medelklassfamilj utan anor”. Hon sags ha varit radd for att Kate var en “gold digger”. – Tiden har visat det motsatta.

  Kate stoder Willim helt, har inte satt en fot fel och har dessutom producerat 3 friska, glada barn.
  Och det viktigaste – satter sig sjalv inte hogre an sin man (jag ar feminist, men har galler andra regler).

  Kate fick ocksa vanta langre an tex. Sophie av Wessex for de av Drottningen personligen givna “decorations”, ingen visste riktigt varfor.

  Det har sagts att hon ar “lat”, men tre barn fodda sa tatt, kan man kritisera henne for att vilja ta hand om dem mest sjalv?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar