Drottningens beslut om Meghan – hon portas

Drottningen, prins Harry och Meghan Markle.

Det brittiska kungahuset skakas om av "Megxit".Nu avslöjar Daily Mail att drottning Elizabeth beslutade att porta hertiginnan Meghan från gårdagens krissamtal – av säkerhetsskäl.

Det var ett besked som skakade om den brittiska monarkin. Prins Harry, tillsammans med makan Meghan, hertiginnan av Sussex, har beslutat att avstå apanage och därmed stå fri från resten av kungahuset.

Uppbrottet har lett till en direkt konflikt med drottning Elizabeth, enligt den brittiska pressen. Uppbrottet fick en uppföljning under gårdagen, när drottningen kallat till ett specialinsatt möte på slottet Sandringham. Med på mötet fanns drottningen själv, prins Charles, prins William, prins Harry och en grupp rådgivare.

 

Meghan blev portad

Drottning Elizabeth och prins Philip med Meghan Harry och baby Archie.

Däremot fanns ingen Meghan på plats. Hon är nämligen i Kanada, där prinsparet firade jul tillsammans med sonen Archie. Ursprungligen var planen att Meghan skulle delta i diskussionerna via telefon – men enligt Daily Mail satte Elizabeth och hennes stab stopp för detta. Drottningen och hennes rådgivare var nämligen oroa att en tredje part skulle lyckas avlyssna samtalet och offentliggöra innehållet.

– Det här var en högst konfidentiell familjediskussion, inte ett jobbmöte, säger en källa med insyn.

Drottningen ska ha insisterat på att, utöver de gemensamma diskussionerna, få ha ett privat samtal med Harry. Det var efter den här diskussionen hon gick med på att ge sin välsignelse till prinsparets beslut.

Prins Charles ska ha varit mer tveksam under samtalet. Bland annat påstås han ha varnat Harry för att han inte kan räkna med att leva på sin pappa i framtiden.

Drottningens besked

I sitt offentliga uttalande efter krismötet antydde drottning Elizabeth mellan raderna att hon inte varit helt nöjd med prinsparets beslut.

– I dag har min familj haft mycket konstruktiva diskussioner om framtiden för min sonson och hans familj, sa Elizabeth.

– Min familj och jag stöder Harry och Meghans önskan att som ung familj skapa sig ett nytt liv. Även om vi hade föredragit att de hade stannat kvar som heltidsarbetande medlemmar av kungafamiljen. Jag respekterar och förstår dock deras önskan om att leva ett mer självständigt liv, samtidigt som de kommer att förbli en uppskattad del av min familj.

– Harry och Meghan har gjort klart att de inte vill luta sig mot allmänna medel i sitt nya liv. Det har därför blivit överenskommet att det kommer att bli en övergångsperiod under vilken familjen kommer att bo både i Kanada och i Storbritannien.