Drottningmöte på slottet – statsbesöket drabbades av avhopp i sista stund

Kung Felipe, drottning Letizia, drottning Silvia och kungen

Kung Felipe och drottning Letizia är här! Nu väntar 36 intensiva timmar för kungafamiljen – men Magdalena Anderssons plats lyser tom.

SE FILMEN! Här anländer spanska kungaparet till Slottet
Slå på ljud

Paradkortege, drottning Silvia i elegant cerise och kungen i sin amiralsuniform. Vilket prakt de bjuder på, kungaparet! Och den här gången gästas de dessutom av en kunglig statschef: Kung Felipe, 53, och hans drottning Letizia, 49.

Det första spanska statsbesöket på 42 år!

LÄS MER: Drottning Letizia smygstartade statsbesöket – anlände privat redan i går!

Spanska kungaparet på statsbesök 2021 Hovstallet

Kungaparet tog emot på Hovstallet, där Sjuglasvagnen stod redo.

Duygu Getrien/TT

Alldeles nyss rullade de två kungliga kortegevagnarna in här på Inre Borggården, med kungen och Felipe i den första och drottning Silvia och Letizia i vagn nummer två. En mycket storslagen färd på en och en halv kilometer – och en högst exklusiv finess som bara återfinns i några få kungahus, däribland Sverige.

Drottning Silvia Drottning Letizia
Duygu Getrien/TT

Spanska kungaparet på besök i Stockholm

Nu står hovfolket på rad i sina flottaste hattar och man kan lugnt säga att de har läget under kontroll, statsbesök är ju deras bästa gren. Den högtidliga ceremonin som just nu pågår följer också ett givet mönster – fast den här gången är glamfaktorn alltså extra hög.

Men det är isande kallt i Stockholm i dag, så kanske är detta lite av en köldchock för Spaniens kungapar, som trots allt är vana vid mildare väder och varmare höstsol.

Kung Felipe Drottning Letizia Drottning Silvia Kungen Statsbesök

Kungligt toppmöte på slottet!

Shutterstock/TT

Kungarna inspekterar hedersvakten från Livgardets Grenadjärkompani, och vid ena långsidan radar regeringen upp sig, dock utan nyvalda statsminister Magdalena Andersson, trots att regeringschefen traditionellt sett brukar närvara vid den här typen av arrangemang. Hon var i stället upptagen med voteringar i riksdagen.

LÄS MER: Den hemlige mannen – bredvid kronprinsessan Victoria

Regeringen Spanska statsbesöket Överceremonimästare Johan Molander

Statsråden på rad. Till vänster kungens ”festfixare”, överceremonimästare Johan Molander.

Claudio Bresciani/TT

36 intensiva timmar för kungaparet

Efter följer den 30 man starka spanska delegationen, ledd av utrikesminister José Manuel Albares, 49. Och allt bevakas av en pressgrupp på 70 personer, mediaintresset är enligt hovet större än på länge. Letizia är dessutom en drottning som vet allt om hur det är att jobba med media – hon var ju nyhetsankare och Spaniens svar på Rapports Katarina Sandström när hon träffade Felipe.

Drottning Letizia Drottning Silvia Hattar Statsbesök 2021

Dagens kungliga hattar.

Duygu Getrien/TT

Det spanska kungaparet stannar i två dagar, och tanken med statsbesöket är bland annat att stärka (de redan goda) svensk-spanska relationerna.

Nu väntar 36 intensiva timmar för värdparet, kung Carl Gustaf, 75, och drottning Silvia, 77. Dock med förstärkning av kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt av prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Svensk Dam följer statsbesöket, och ikväll väntar den stora galamiddagen, så häng med oss här under dagen!

Drottning Letizia Statsbesök 2021

Drottning Letizias Sverigelook: Eldigt rött med kolabruna accessoarer.

Claudio Bresciani/TT

LÄS MER: Så bor kungen och drottningen på Drottningholm – se bilderna!

LÄS MER: Den nakna sanningen! Så långa – och korta – är kungligheterna

LÄS MER: Kunglig kulturkrock när prins Charles träffade drottning Letizia!

Foto: TT