Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Drottningmöte på slottet – statsbesöket drabbades av avhopp i sista stund

24 nov, 2021, 11:02 
Kung Felipe, drottning Letizia, drottning Silvia och kungen

Kung Felipe och drottning Letizia är här! Nu väntar 36 intensiva timmar för kungafamiljen – men Magdalena Anderssons plats lyser tom.

Annons
SE FILMEN! Här anländer spanska kungaparet till SlottetBrand logo
SE FILMEN! Här anländer spanska kungaparet till Slottet

Paradkortege, drottning Silvia i elegant cerise och kungen i sin amiralsuniform. Vilket prakt de bjuder på, kungaparet! Och den här gången gästas de dessutom av en kunglig statschef: Kung Felipe, 53, och hans drottning Letizia, 49.

Det första spanska statsbesöket på 42 år!

Spanska kungaparet på statsbesök 2021 Hovstallet
Kungaparet tog emot på Hovstallet, där Sjuglasvagnen stod redo.

Alldeles nyss rullade de två kungliga kortegevagnarna in här på Inre Borggården, med kungen och Felipe i den första och drottning Silvia och Letizia i vagn nummer två. En mycket storslagen färd på en och en halv kilometer – och en högst exklusiv finess som bara återfinns i några få kungahus, däribland Sverige.

Annons
Drottning Silvia Drottning Letizia

Spanska kungaparet på besök i Stockholm

Nu står hovfolket på rad i sina flottaste hattar och man kan lugnt säga att de har läget under kontroll, statsbesök är ju deras bästa gren. Den högtidliga ceremonin som just nu pågår följer också ett givet mönster – fast den här gången är glamfaktorn alltså extra hög.

Men det är isande kallt i Stockholm i dag, så kanske är detta lite av en köldchock för Spaniens kungapar, som trots allt är vana vid mildare väder och varmare höstsol.

Annons
Kung Felipe Drottning Letizia Drottning Silvia Kungen Statsbesök
Kungligt toppmöte på slottet!

Kungarna inspekterar hedersvakten från Livgardets Grenadjärkompani, och vid ena långsidan radar regeringen upp sig, dock utan nyvalda statsminister Magdalena Andersson, trots att regeringschefen traditionellt sett brukar närvara vid den här typen av arrangemang. Hon var i stället upptagen med voteringar i riksdagen.

Regeringen Spanska statsbesöket Överceremonimästare Johan Molander
Statsråden på rad. Till vänster kungens ”festfixare”, överceremonimästare Johan Molander.

36 intensiva timmar för kungaparet

Efter följer den 30 man starka spanska delegationen, ledd av utrikesminister José Manuel Albares, 49. Och allt bevakas av en pressgrupp på 70 personer, mediaintresset är enligt hovet större än på länge. Letizia är dessutom en drottning som vet allt om hur det är att jobba med media – hon var ju nyhetsankare och Spaniens svar på Rapports Katarina Sandström när hon träffade Felipe.

Annons
Drottning Letizia Drottning Silvia Hattar Statsbesök 2021
Dagens kungliga hattar.

Det spanska kungaparet stannar i två dagar, och tanken med statsbesöket är bland annat att stärka (de redan goda) svensk-spanska relationerna.

Nu väntar 36 intensiva timmar för värdparet, kung Carl Gustaf, 75, och drottning Silvia, 77. Dock med förstärkning av kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt av prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Svensk Dam följer statsbesöket, och ikväll väntar den stora galamiddagen, så häng med oss här under dagen!

Annons
Drottning Letizia Statsbesök 2021
Drottning Letizias Sverigelook: Eldigt rött med kolabruna accessoarer.

Foto: TT

Annons