Efter mardrömsåret – nu firar Harald och Sonja med familjen

Kung Harald Drottning Sonja

30 år på jobbet. Ja det är vad kung Harald och drottning Sonja kan fira idag. Och på de nya bilderna har kungen slängt kryckorna.
Har du koll på norska tronföljden?
Slå på ljud

I dag är det 30 år sedan kung Harald och drottning Sonja välsignades vid den högtidliga ceremonin i Nidarosdomen: En tusenårig tradition, och numera ett sorts modernt svar på den gammaldags kröningen som gick i graven år 1906. Haralds farfar Haakon och farmor Maud var det sista norska kungaparet att krönas.

LÄS MER: Mer än 50 år som gifta – här är Sonjas och Haralds kärlekssaga

Mycket talar för att kungafamiljen på ett eller annat sätt samlas för att hylla Harald och Sonja. Firandet är dock helt privat, hälsar man från det norska hovet, även om bilderna som man låtit publicera i dag hintar om en möjlig smokingmiddag.

Kung Haralds problem med hälsan

Kung Harald går på kryckor efter operationen 2021

Adjutanten väntar med kryckorna.

I vintras gick kung Harald igenom sin andra operation på fyra månader, för att få bukt med den skadade sena över höger knä som plågat honom en längre tid och som tvingat honom att gå tungt stödd på sin käpp.

Han hade då under ett drygt år varit inlagd på Rikshospitalet i Oslo vid sex tillfällen, och tre månader tidigare hjärtopererats på samma sjukhus, efter att ha drabbats av andnöd. Den gången fick han han en ny hjärtklaff i utbyte mot den konstgjorda som han hade haft sedan 2005 och som nu var utsliten.

Kung Harald är fyllda 84, och då tar rehabiliteringen självklart längre tid. Men nu, fem månader senare, står kungen här bredvid sin Sonja i festmatsalen på Det Kongelige slott, utan sina kryckor. Ett gott tecken!

Kung Harald Drottning Sonja Jubileum 30 år sedan signingen i Nidarosdomen

Redo för dagens jubileumsfirande.

LÄS MER: Inifrån drottning Sonjas privata niorummare – se bilderna

LÄS MER: Drottning Sonjas oro för kung Harald – så gick operationen

LÄS MER: Norska kungafamiljen i bråk om det kungliga tåget

Foto: Oystein Klock/Det kongelige hoff, Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff, TT.