Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Efter släppta dokumenten – hemligt mejl om Mette-Marit avslöjat

06 jan, 2024, 15:00 
Vendela Lönnqvist
Oro för Mette-Marit.
Oro för Mette-Marit.

Många experter är kritiska till Mette-Marits hantering av relationen med sexualförbrytaren Jeffrey Epstein.

Annons

Fallet Jeffrey Epstein är en av vår tids stora medieskandaler.

Affärsmannen dömdes 2008 för att ha köpt sexuella tjänster av en 14-årig flicka, men skriverierna drog igång ordentligt när han i juli 2019 greps för bland annat trafficking av tonårsflickor och sexuella övergrepp mellan 2002 och 2005.

Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Nya dokument släppta

En månad senare begick han självmord i fängelset, men arvet från hans brott ekar än idag.

Allt har nämligen uppdagats igen, när nya dokument från skandalen släpptes. I en lista nämns ett flertal kända namn som ska ha varit involverade i Epsteins nätverk.

Enligt norska Se & Hör återstår det att se huruvida ytterligare detaljer kring Jeffrey Epstein och kronprinsessan Mette-Marits relation släpps.

Annons

Kronprinsessan mottog nämligen enorm kritik när det framkom att hon hållit kontakten med den sexdömda miljardären. Efter påtryckningar från media tvingades Mette-Marit erkänna sin relation med mannen, då efter att norska Dagens Näringsliv avslöjat deras bekantskap.

Enligt henne ska hon ha avslutat relationen när mörka detaljer om Epstein kom fram i ljuset.

Kronprinsessan Mette-Marit nämns i okända mejl

Nu avslöjas det att kronprinsessans namn har nämnts i, fram tills nu, okända mejl från Jeffrey Epsteins privata konto.

Från hans sekreterare hade sexförbrytaren i ett mejl blivit påmind om sitt dagliga schema, i vilket det, enligt Daily Beast, står:

"Påminnelse: Kronprinsessan Mette-Marit kommer idag och stannar till torsdagen den 26 september. Vid 19 Mette?".

Enligt norska kungahusets kommunikationschef Guri Varpe ska det ha handlat om en jobbresa till New York mellan den 21-26 september 2013.

Enligt Varpe ska kronprinsessan aldrig ha besökt Jungfruöarna, där den omtalade "sexvillan" höll hus. Hon ska under tiden för sitt USA-besök ha bott på hotell på Manhattan.

Vänskapen påbörjades strax efter prins Andrew-skandalen

Vad som fått mycket uppmärksamhet är att vänskapen mellan kronprinsessan och Epstein ska ha påbörjat inte långt efter att prins Andrew kritiserats för sin relation med affärsmannen och den 17-åriga Virginia Roberts.

Annons

Det var dessutom under samma period som Epstein nyligen avtjänade ett fängelsestraff för att ha betalat en kvinna under 18 år för sexuella tjänster.

Vänskapen mellan Mette-Marit och Jeffrey Epstein varade till och med 2013 – och det var dagen då Virginia Roberts talade ut om sina upplevelser i tv som kronprinsessan tvingades erkänna sin relation till mannen.

– Jag hade aldrig haft något med Epstein att göra om jag varit medveten om allvaret i hans kriminella handlingar. Jag borde ha undersökt Epsteins förflutna närmare, och jag beklagar att jag inte gjorde det, sa Mette-Marit i sitt uttalande till norska DN strax efter erkännandet.

"Skräckens hus"

Ett av de flera möten som de två hade ska ha skett i ett av Epsteins privata hem. Enligt Se & Hör tyder mycket på att Mette-Marit besök huset i New York, även kallat "Skräckens hus" – där flera minderåriga flickor talat om massage som lett till sexuell kontakt eller våldtäkt av flera av Epsteins inflytelserika vänner.

Annons

Enligt kungahuset var deras möten av "privat" natur, och alltså inte ingick i Mette-Marits officiella program.

Uttryckte sympati för offren

Vad som är tydligt är att kronprinsessan, i sitt uttalande, ägnade stor tid åt att visa sympati för offren.

– Jag har genom mitt långvariga arbete med internationella hälsofrågor på nära håll sett hur den stora skadan sexuella övergrepp tillfogar barn och kvinnor. Vi delar alla ansvaret för att bekämpa sexuella övergrepp och stödja offren, och jag vill uttrycka min djupa sympati och solidaritet med offren för de övergrepp Jeffrey Epstein har begått, fortsatte hon i sitt uttalande.

Men även om Mette-Marit under en lång tid arbetat mot barnmisshandel och för kvinnors hälsa, är det många experter som höjer på ögonbrynen.

Annons

"Varningslamporna borde blinkat"

Enligt Mildrid Mikkelsen på ROSA, en organisation som arbetar för att hjälpa offer inom människohandel, borde Mette-Marit undersökt mannen närmre.

DN:s politiska redaktör menade vid tiden att "varningslamporna borde blinkat" hos kronprinsessans rådgivare, och att "all information om Epstein var bara en Google-sökning bort".

– Det här är en förlorad sak för kungahuset. Det finns ingenting som palatset kan säga som kommer att övertyga folk om att hon inte kände till Epsteins förflutna. Det här är en ful sak. En spricka i kungahusets trovärdighet, säger professor Peggy Brønn vid institutionen för kommunikation och kultur vid BI till norska Børsen.

Annons