Efter stenhårda kritiken – nu hyllas kungaparet: ”Guld värt”

Kungen Drottning Silvia

Efter kritikstormen – nu hyllas kungen och drottningen för sitt agerande: ”Det är guld värt”.
Slå på ljud

Nyheten om att kungen, 74, och drottning Silvia, 77, vaccinerat sig mot Covid-19 rörde som bekant upp en lavin av starka känslor och kungaparet anklagades för att ha gjort det mest förbjudna: Trängt sig före i vaccinkön. Eller som någon skrev i en besk kommentar på sociala medier: ”Kungen först, sjukvårdspersonalen sen”.

Förste livmedikus Mårten Rosenqvist betonade dock att kungaparet inte tagit någons plats – och nu kommer en motreaktion: Kungen och drottningen hyllas på ledarplats i både Expressen och Aftonbladet.

Kungen Covid-19 Vaccin

Kungen under vaccineringen.

”Självklart var det rätt på alla sätt” konstaterar Expressen och uppmanar alla seniorer att göra som kungen och rulla upp ärmen: ”Vid sidan av att kungen är statschef, föregår han med gott exempel. Om han kan få en del som tvekar att ta sprutan, är det guld värt.”

Och Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, går på samma linje:

”Kritiken mot kungens vaccinering är tramsig. Det är bland det viktigaste han kan göra just nu”.

Aftonbladet ledarsida kungen vaccinering Covid-19

Aftonbladet ledarsida i veckan.

Aftonbladets Anders Lindberg igen: ”En kompis till mig skrev på Twitter igår: 'Nu ringde mamma och berättade att hon tagit vaccinet. I slutet av samtalet säger hon att det är nog inte så farligt. Kungen och Silvia tog ju. Det var på nyheterna.' Och precis där faller kritiken mot att kungen och drottningen fick gå före i vaccinationskön samman som ett korthus. De är förebilder för miljoner, många av dem i de allra mest sköra riskgrupperna. Att kungen tar sitt ansvar i detta är bra.”

Kungens egna ord om vaccinet mot Covid-19

Kungen Drottning Silvia Kungaparet

Kungen, 74, och drottningen, 77, tillhör båda riskgruppen 70-plussare. Nu isolerar de sig på slottet Stenhammar.

Så här säger kungen själv om vikten av att alla som kan vaccinerar sig:

– Den stora vaccineringen mot covid-19 är nu i gång runtom i vårt land. Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid.

LÄS OCKSÅ: Hovets svar om kronprinsessan Victorias framtid: Pågått i det tysta

LÄS OCKSÅ: Drottning Silvia: ”Jag blir lite svartsjuk på kungens hund”

Foto: TT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.