Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter svåra kampen – prinsessorna får nobben av kungen: ”Väldigt upprörda”

29 mar, 2024, 19:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Systrarna vill hjälpa till – men det är ett klart nej från kungen.
Annons

De trista beskeden har avlöst varandra i det brittiska kungahuset den senaste tiden.

Cancerbeskeden som skakar om brittiska kungafamiljenBrand logo
Cancerbeskeden som skakar om brittiska kungafamiljen

Cancerbeskeden i brittiska kungahuset

Först ut var Sarah Ferguson, som i loppet av ett halvår drabbades av både bröstcancer och hudcancer.

Kort efter meddelade kung Charles att även han drabbats av cancer, ett besked som kom efter att han opererats för förstorad prostata.

Och efter en oviss tid, fylld av konspirationsteorier och oro, visade det sig att även prinsessan Kate drabbats av cancer. Vilken form det handlar om vill varken hon eller hovet gå ut med.

Beskedet om att Kate insjuknat har lett till att prins William pausat sina kungliga plikter. Detta för att stanna hemma och ta hand om både sin fru och deras tre barn.

Annons

Prinsessorna vill kliva in och hjälpa till

Det har därför varit ovisst kring vem som ska kliva in som tillfällig statschef, eftersom kung Charles även han behöver vila upp sig från behandling.

Nu framkommer det dock att både prinsessan Beatrice och prinsessan Eugenie, döttrar till prins Andrew och Sarah Ferguson, är villiga att kliva in och hjälpa till under krisen.

Men det går inte för sig, menar kung Charles.

– De är väldigt upprörda över att ha blivit ignorerade av kungen eftersom de upplever att de har mycket att erbjuda. Men man kan inte säga att de är förvånade, säger en vän till prinsessorna.

Ser till prins Andrews förflutna

Enligt prinsessorna är deras förflutet rent, till skillnad från pappa Andrews skandalomsusade bakgrund.

Annons

– Det ser lumpet ut att prinsessorna inte används alls när de varit tydliga med att de vill vara till hjälp, fortsätter vännen.

Men enligt en källa som är vän till kungafamiljen, handlar det snarare om att det inte finns rum att utföra kungliga plikter på deltid – något drottning Elizabeth stadigt stod fast vid.

"Inget intresse"

I en intervju med Daily Beast fick hovexperten Robert Hardman frågan om systrarna skulle kunna få kungliga plikter med tanke på brittisk hälsokrisen, något han är tveksam till.

– Det tror jag inte det finns något intresse av. Att plötsligt ta tillbaka dem tror jag skulle sända ett förvirrande budskap som går emot den övergripande planen att strömlinjeforma vilka som har kungliga plikter.

Annons