Elizabeths krisåtgärd – drottningen gör något hon inte gjort på 18 (!) år

Drottning Elizabeth har tvingats ställa in.

Drottning Elizabeth har skakats om av krisen kring coronaviruset.Nu ska regenten göra något hon inte gjort på 18 år.

Storbritannien lider, precis som övriga Europa, under oket av coronaviruset. Ungefär 2000 britter har bekräftats som smittade, men mörkertalet tros vara betydligt större. Det kan röra sig om tiotusentals människor som bär på viruset.

I tuffa tider har britterna alltid kunnat förlita sig på en person. Det spelar ingen roll om det rört sig om Falklandskriget, ekonomiska kriser eller terrordåd. Deras drottning Elizabeth har alltid funnits där som en skinande konstant – en påminnelse om att nationen står stark, oavsett vilka prövningar som kommer i hennes väg.

Coronaviruset: Drottning Elizabeth gör krisåtgärd

Elizabeth har regerat på den brittiska tronen sedan 1952.

Elizabeth har regerat på den brittiska tronen sedan 1952.

Nu tänker drottning Elizabeth ta till en krisåtgärd som hon väldigt sällan använder sig av. Enligt sajten Royal Central planerar Elizabeth att göra som vår kung Carl Gustaf, Norges kung Harald och Danmarks drottning Margrethe och vända sig direkt till allmänheten.

Sajten skriver att Buckingham Palace har varit kontakt med regeringen om att Elizabeth ska hålla ett tv-sänt tal, riktat till den brittiska befolkningen. Drottningen håller som bekant ett tv-tal varje jul, men ett extrainsatt tal i anslutning till en stor händelse, det har hon inte hållit sedan 2002. Då var det med anledning av att hennes mamma hade avlidit.

“Hon väntar på rätt ögonblick”, skriver Royal Central.

“En tid med stor oro”

Än så länge finns inga rapporter i brittiska medier om att någon i den brittiska kungafamiljen ska vara smittad eller ens visat prov på några symptom. Men drottningen har i ett skrivet budskap till det brittiska folket, som publicerades förra veckan, meddelat att både hon och maken vidtar alla möjliga försiktighetsåtgärder.

– När jag och Philip anländer till Windsor, så är vi medvetna om att många personer och familjer i Storbritannien, och i hela världen, går in i en tid med stor oro och osäkerhet. Vi har alla fått höra att vi ska ändra på våra normala rutiner och beteendemönster, för samhällets bästa, och, framför allt, för att skydda de mest sårbara bland oss, sa Elizabeth i uttalandet.

– Många av oss måste hitta nya sätt för att hålla kontakt med varandra, och se till att våra nära och kära mår bra. Jag är säker på att vi kommer att klara av det. Ni kan vara säkra på att min familj och jag står redo att göra vår plikt.

 

LÄS MER: Victorias stora utseendeförändring – har skett bara de senaste dagarna