Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Experten reder ut – Silvias hemliga taktik bakom kulisserna: "Hon försökte aldrig..."

08 sep, 2023, 04:00 
Vendela Lönnqvist
Var kungen avundsjuk på Silvia?
Var kungen avundsjuk på Silvia?

Enligt hovexperten Julia Melchior finns det en specifik sak som Silvia gör som säger allt om hennes känslor för kungen...

Annons
Här får kungen och prinsessan Christina höra sin pappas röstBrand logo
Här får kungen och prinsessan Christina höra sin pappas röst

Om lite över en vecka är det dags för firandet av vår kung och att han suttit hela 50 år på tronen.

Det blir en ordentlig folkfest – med fredagens bankett där samtliga i kungafamiljen deltar följt av en hästkortege genom centrala Stockholm under lördagen.

Därför kallas kungen ”Tjabo” – nära vännerna avslöjarBrand logo
Därför kallas kungen ”Tjabo” – nära vännerna avslöjar

Hästkortegen genom staden

Hästkortegen är det endast kungen och drottningen som medverkar i, där invånare, turister och andra nyfikna får möjligheten att vinka till kungaparet medan de åker genom staden.

Längs vägen bjuds det på mat, dryck och en hel del musik.

Intresset för Silvia var enormt

Vid sin sida kommer kungen ha sin kärlek, drottning Silvia. Idag är paret en självklart kraftduo, men när de var nygifta fanns många skeptiska röster.

Inte skepsis mot drottningen – tvärtom, enligt siffrorna vid den tiden hade medieintresset ökat med 98 procent på grund av vår nya drottning. Däremot var det många som funderade över en eventuell svartsjuka mellan kungen och drottningen.

"Aldrig ett problem"

Enligt tyska journalisten och hovexperten Julia Melchior handlade det inte alls om en dispyt mellan paret.

Annons

– 98 procent är ingen tillförlitlig siffra, det är snarare uppfattningen ur pressens synvinkel i kungafamiljen på 1970-talet, som jag fick höra. Faktum är att de flesta bara var intresserade av Silvia. Men det var aldrig ett problem för Carl Gustaf, inleder hon i en intervju med Bunte.

Rapporteringen om kungen ändrades tack vare drottningen

Hon menar att Silvias närvaro snarare gjorde rapporteringen om kungen mer positiv, eftersom han enligt Melchior sågs som "playboy-prinsen" som ingen tog riktigt på allvar.

– Det ändrades när han gifte sig eftersom det var hans första bra beslut. Och om jag ska vara ärlig så tycker jag också att han klarar det ganska bra när fokus inte ligger på honom. Dessutom har Silvia gåvan att låta sin man lysa när de dyker upp tillsammans. Det är väldigt viktigt, trots allt är han statschef.

Experten om Silvias genomtänkta taktik

Julia Melchior utvecklar sina tankar om det sistnämnda. Granskar man drottningen under intervjuer med både henne och kungen, går det att utläsa mönster – sådana som visar på vilken slags person Silvia är.

– Till exempel, när de gör en dubbelintervju, tittar hon på honom först och inte på kameran. Hon får honom och alla närvarande att känna att Carl Gustaf är huvudpersonen. Hon försökte aldrig utmana honom om platsen. Så jag tror aldrig att det var någon konkurrens eller avundsjuka av intresse för hans fru.

Annons