Experten: Så blir prins Oscars framtid – likheterna med prins Carl Philip

04 mar, 2021, 08:00 
https://image.svenskdam.se/larsa2.jpg.jpg?imageId=7273048&x=28.571428571429&y=9.3632958801498&cropw=60.606060606061&croph=52.238805970149&width=1318&height=1318
Lars Johansson
Carl Philip föddes som kronprins men hamnade i skuggan av sin starka storasyster. Parallellerna mellan honom och Victorias lille Oscar är många.
Så hur ser framtiden ut för kavata Estelles lillebror egentligen? Svensk Damtidning reder ut tillsammans med hovexperten Herman Lindqvist.
Annons
Så blir Oscars liv efter kungens beslut
Så blir Oscars liv efter kungens beslut

När Carl Philip föds 13 maj 1979 gör han det som kronprins av Sverige. Då han den hösten döps i Storkyrkan i Stockholm är farfars bror prins Bertil, hans fars kusin drottning Margrethe av Danmark, faster prinsessan Birgitta och prins Leopold av Bayern alla på plats. De är utsedda som faddrar åt den blivande svenske kungen. Pompan och ståten vet inga gränser.

Pappa Carl XVI Gustaf ler stolt och brett när han framme vid dopfunten håller sin son i famnen. Bredvid står mamma Silvia med prinsessan Victoria, tre år äldre än sin lillebror.

Kungafamiljen på Carl Philips dop 1979.

Carl Philip förlorar kronprins-titeln

I november samma år förändras allt för Carl Philip och kungahuset. Riksdagen röstar för andra gången för att ändra grundlagen och successionsordningen. Nu ska äldsta barnet ärva kronan, oavsett kön. Från och med 1 januari 1980 är han inte längre kronprins, utan enbart prins. Victoria är nu vår kronprinsessa.

Annons

Carl XVI Gustaf själv är upprörd. Han vill se Carl Philip som tronarvinge, en åsikt kungen luftat åtskilliga gånger genom åren.

– Jag tycker han kan få säga det. Det berörde honom personligen. Han är den enda människa i Sveriges land som går omkring med en juridisk munkavle. Han ska ha det hela tiden, och det är jobbigt, säger hovexperten Herman Lindqvist.

Riksdagens belsut för snart 42 år sedan innebär att Carl Philip hamnat mer i skymundan. Hans starka storasyster kronprinsessan är det som tagit den självklara platsen i strålkastarljuset och uträttar de tyngsta kungliga plikterna tillsammans med kungen och drottningen. Victoria är numera den självklara arvtagaren till tronen.

– Det verkar som att just det är skönt för Carl Philip. Han är väldigt lättad att slippa det ansvaret. Speciellt under uppväxtåren var det så. Enligt de tidigare stadgarna hade han ju blivit kung. Och prins Oscar kan vara lycklig över att prinsessan Estelle är flera år äldre och verkar trivas med sin uppgift, säger Herman Lindqvist vidare.

Herman Lindqvist. Foto: SUVAD MRKONJIC
Recept.se Nyhetsbrev

Likheterna mellan Carl Philip och Oscar

Prins Oscar ja. Parallellerna mellan honom och Carl Philip är många.

Annons

– Situationen är densamma. Storasyster och lillebror, säger Herman Lindqvist.

Nu kan prins Oscar, 5, nummer tre i tronföljden, räkna med ett mer “normalt liv”. De kungliga måstena kommer inte vila lika tungt på hans axlar som de gör på mamma Victorias, eller som de en dag ska göra på Estelles.

– Estelle verkar 100 procent på rätt spår. Väldigt framåt, säger Herman Lindqvist om vår framtida kronprinsessa.

Estelle och Oscar
Syskonen Estelle och Oscar, tillsammans med älskade hunden Rio. Foto: Kungliga Hovstaterna

För Carl Philips del innebar livet lite i skuggan av Victoria först studier på ansedda Enskilda gymnasiet i Stockholm, sedan undervisning vid privata Kent School i Connecticut, USA, för att efter det ta studenten på omskrivna Lundsbergs skola i Värmland. Där gick prinsen det naturvetenskapliga programmet. Lumpen gjorde Carl Philip i Vaxholm vid amfibieregementet som båtchef. Utöver det gick han även en tvåårig officersutbildning.

Annons

Som så många andra av våra kungligheter genom historien tycker prinsen mycket om konst och det kreativa. Från 2003 studerade prinsen grafisk design vid Forsbergs skola i Stockholm. Han har ägnat sig åt konstfotografi, och har även haft några utställningar. I mars 2009 uppmärksammades hans egen bestick-kollektion.

Hösten 2006 gjorde Carl Philip praktik på National Geographic. Då var han med i journalisten Folke Rydéns och äventyraren Mattias Klums tv-film “Expedition Linné” om Carl von Linnés resor runt världen.

Det som verkligen fallit Carl Philip i smaken är är motorsport. Precis som sin gammelfarbror prins Bertil älskar han motorsport och racing. Prinsen har sedan 2013 tävlat i STCC, där han vunnit ett lopp. 2010 blev han segrare i Porsche GT3 Endurance Scandinavia.

Och sportas det inte i bilar så gör Carl Philip det gärna i skidspåret eller i skogen. Prinsen älskar kungahusets årliga jakter och har åkt Vasaloppet i olika former såväl 2004 som 2012.

Carl Philip har blommat ut efter äktenskapet med Sofia, säger Herman Lindqvist. Foto: TT

Hjälpen till prins Oscar

Carl Philip deltar även tillsammans med kungafamiljen vid olika officiella tillställningar. Till exempel nationaldagsfirandet eller Nobelmiddagen. Som hertig av Värmland är han och prinsessan Sofia med vid många arrangemang som främjar landskapet.

Annons

– Efter äktenskapet med Sofia så har Carl Philip blommat ut. Blivit en mera framåt person, säger Herman Lindqvist.

Oavsett vilken bana lille prins Oscar väljer i framtiden lär detta också vara något han kommer behöva göra. I hans fall är det Skåne som ska hyllas, då detta blivit hans landskap.

Herman Lindqvist tror att hovets tidigare erfarenhet av situationen med Victoria och Carl Philip kommer innebära att de hjälper Oscar och guidar honom rätt:

– De har rutin på det här vid hovet. De kommer ordna så att Oscar får ett fint liv som är rätt för honom.

Carl Philip var från början reserverad i offentligheten, lite raka motsatsen till sin utåtriktade storasyster Victoria. Estelle har ärvt det kavata draget av sin mamma, Oscar är ännu så länge lillebrodern som går i storasysters skugga:

– Oscar den lille, i början verkade han också lite tillbakadragen. Men de har fått i gång honom också. Nu ler han på bilderna. Spänt men tappert, säger Herman Lindqvist.

Annons

Mer från Svensk Dam Plus:

Annons