Expertens oroväckande besked om Silvias sjukdom: "Är inte bra"

Kungen och drottning Silvia

Kungen och drottning Silvia är sjuka – nu uttalar sig en expert om saken.
Kungen och Silvia har testat positivt för covid-19 – så mår kungaparet!
Slå på ljud

Kungen och drottning Silvia har testat positivt för covid-19. Det var igår vi fick beskedet som skakade om en hel nation.

Det svenska hovet skickade ut ett pressmeddelande igår, men det positiva testresultatet hade kommit betydligt tidigare, på måndagen.

– Testet kom sent igår kväll och hela kungafamiljen informerades tidigt imorse, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Experten om att drottning Silvia är sjuk

Det här innebär att den svenska kungafamiljen är tämligen unik. Nu har sammanlagt sex medlemmar drabbats av viruset: kungen, Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia. I ingen annan europeisk kungafamilj har lika många kungligheter testat positivt för covid-19.

Och chocken över kungaparets insjuknande är inte bara en nationell angelägenhet. Även utanför Sverige reagerar man starkt på nyheten.

I Norge har Se og hörs kungaexpert Caroline Vagle uttalat sig om saken – och hon är märkbart tagen.

– Kung Carl Gustav och drottning Silvia är båda smittade av covid-19 och i deras ålder är det inte bra. Tack och lov är de vaccinerade med tre doser och har det efter omständigheterna bra, säger Caroline.

"Har verkligen haft otur"

Caroline noterar också att den svenska kungafamiljen är oproportionerligt drabbad av viruset.

– I Sverige har kungafamiljen verkligen haft otur när det kommer till corona. Både prinsparet och prinsessparet har varit smittade tidigare under pandemin, säger Caroline.

Kungafamiljen testas regelbundet för viruset. Vid tidpunkten för testet var båda symptomfria, berättar Margareta Thorgren.

– Kungaparet mår efter omständigheterna väl. Det här var en rutinåtgärd att testa sig. De gör det med jämna mellanrum, PCR-test. De hade ej symptom när de testade sig, säger Margareta.

LÄS MER: Silvia har valt sida – så är relationen till svärsönerna egentligen

LÄS MER: Silvia och familjesjukdomen – planen med kungen: "Viktigt"

LÄS MER: Kungens okända ungdomskärlek – kunde ha blivit Sveriges drottning

LÄS MER: Hemliga spelet bakom kungaparets vaccinering

LÄS MER: Kungafamiljens värsta kris någonsin – spelet bakom avslöjas