Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Folkets vilja - låt prinsessan ta över makten i landet

21 jul, 2023, 18:00 
Samuel Björn
Belgiska kungafamiljen.
Igår firade kung Philippe 10 år som regent för Belgien.

Folket har talat... Och de vill se prinsessan sitta på tronen inom en snar framtid.

Annons
Johan T Lindwall om Victorias jättefest: ”Aldrig sett Chris så skrämd”Brand logo
Johan T Lindwall om Victorias jättefest: ”Aldrig sett Chris så skrämd”

King Philippe firade i veckan sitt 10-års jubileum som monark för Belgien. Han passade på att hålla ett känslomässigt tal under landets nationaldag. Men frågar man belgarna så kanske det snart är dags för kungen att ta ett steg bakåt och istället låta dottern Elisabeth ta plats på tronen.

Första kvinnliga regenten

Royal Center skriver att man nyligen gjort en opinionsundersökning i Belgien via flera av landets stora mediakanaler som visar att den prinsessan Elisabeth är omåttligt populär.

Opinionsundersökningen visar att 43% anser att Elisabeth borde ta över tronen från sin far inom tio år medans hela 32% anser att övertagandet bör ske tidigare än så.

Skulle detta bli verklighet så skulle Elisabeth bli den första kvinnliga regenten i landets historia, och det i en otroligt ung ålder då Elisabeth idag enbart är 21 år gammal.

Prinsessan Elisabeth
Prinsessan Elisabeth är en omåttligt populär medlem i den belgiska kungafamiljen.

Mer naturlig än sin far

Varför känner det belgiska folket att hon bör ta över redan så snart som inom tio år då?

Annons

Jo, enligt undersökningen så anser många belgare att Elisabeth känns mycket mer naturlig än sin far. Detta visar sig i siffror genom att 65% såg henne som en naturlig och avslappnad människa medans endast 45% ansåg detsamma om hennes far Phillipe.

Undersökningen visar att många ansåg att kung Phillipe var en bra monark men att den unga dottern kändes mindre obekväm än sin fader, noterbart är att de positiva tongångarna kring Elisabeth var högre bland Belgiens äldre befolkning än bland de i hennes egna ålder.

kwrvkjrbrbv

Efter en ha studerat vid den Kungliga Militärhögskolan i landet studerar hon för närvarande vid Lincoln College, Oxford.

Den framtida drottningen utför inte regelbundna kungliga plikter medan hon studerar. Det senaste året har hon endast deltagit i statliga och ceremoniella evenemang som nationaldagsfiranden, bröllop och kröningsevenemang.

Den belgiska undersökningen visar att Elisabeth inte är den ända populära kvinnan som kung Philippe har runt sig. Philippes fru, drottning Mathilde fick även hon väldigt positiva svar från undersökningen.

70% av folket anser att hon har tillfört ett mervärde till kung Philippe's regeringstid, och 68% tycker att hon har satt sin egen prägel under de senaste 10 åren.

Annons