Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Den tuffa förändringen i Marys och Frederiks privata relation

10 maj, 2021, 10:09 
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary med sina barn.

Ibland har kungligheter precis samma privata svårigheter som alla andra. Och nu är det kronprinsessan Mary och kronprins Frederik som är drabbade.

Annons
Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

De har varit ett par i 20 år, och gifta i 17: Precis vid den här tiden på året, den 14 maj 2004, sa Danmarks kronprins ja till Mary Donaldson från Australien i Vor Frues Kirke i Köpenhamn.

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik Bröllop 2004
Dagen då Mary blev Danmarks kronprinsessa.

Sedan dess har mycket hänt – inte mist har de fått blivit föräldrar fyra gånger om. Men nu är något på väg att förändras i Marys och Frederiks relation:

Barnen har vuxit upp och snart är två av dem flygfärdiga. I höst börjar äldste sonen, prins Christian, 15, på den anrika internatskolan Herlufsholm i Næstved, en timme med bil från Köpenhamn. Och det lär inte dröja innan prinsessan Isabella, 14, följer efter.

Annons
Danska internatskolan Herlufsholm
Herlufsholm är det danska svaret på svenska internatskolan Lundsberg.

Kvar hemma blir då bara tioåringarna Josephine och Vincent. Och samtidigt som utmaningen med att släppa taget om barnen snart är ett faktum för Mary och Frederik privat, så har även en annan förändring skett i deras liv, lite grann i det tysta.

81-åriga drottning Margrethe har successivt låtit Mary, 49, och Frederik, snart 53, få mer och mer ansvarsfulla uppgifter, en långsam förberedande glidning mot det tronskifte som kommer att äga rum en vacker dag.

Annons

Absolut inte inom någon snar framtid – Margrethe är en drottning av den gamla skolan och dotterdotter till Gustaf VI Adolf, som i hela sitt 91-åriga liv satte plikten framför allt. Men på sikt.

Drottning Margrethe Kronprins Frederik Kronprinsessan Mary
Alltmer allvar för kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.

Och redan nu märks det i Marys mycket kungliga hållning, en light-version av den majestätiska Margrethe. Och när den dagen väl kommer, så blir allt mycket annorlunda för kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.

Danska kungafamiljen samlas för prins Christians konfirmation

På lördag får vi se delar av den danska kungafamiljen tillsammans igen, för första gången på mycket länge. Då konfirmeras prins Christian i slottskyrkan på Fredensborgs slott, ett par mil norr om Köpenhamn, och sedan följer en familjefest hemma hos Mary och Frederik i Kancellihuset på Fredensborgs slott.

Annons
Prins Christian Drottning Margrethe Konfirmation
Prins Christian med sin farmor drottning Margrethe, inför konfirmationen på lördag.
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Foto: TT, Keld Navntoft/Det Danske Kongehus.

Annons