Försvaret för Madeleine efter kritiken: "Sluta gnälla på henne!"

förklaringen bakom prinsessan madeleines frånvaro

Prinsessan Madeleine har fått kritik för att hon besöker sina hertigdömen för sällan.Nu har hon försvarats av en person som känner henne.

Prinsessan Madeleine är, som alla vet, baserad i Florida och USA numera. Vi saknar henne såklart här hemma i Sverige – speciellt i hennes hertigdömen Gästrikland och Hälsingland.

Madeleine har nämligen inte varit på officiellt besök i Gävleborgs län sedan 2015. Det har lett till en viss kritik, vilket Svensk Dam rapporterat om.

– Jag minns ju hur det var i Gästrikland och Hälsingland när kungen meddelade att hon skulle vara hertiginna här, det var en enorm glädje. Och när hon varit här så har folk varit väldigt stolta, så det är väldigt tråkigt att hon inte kommit hit sedan dess, sa Leif Eriksson, tidigare kanalchef på P4 Gävleborg och numera programledare i P4 Plus, tidigare i veckan.

Försvarar prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine bor på heltid i Florida med maken Chris O'Neill.

Prinsessan Madeleine bor på heltid i Florida med maken Chris O’Neill.

Svensk Dam har pratat med Barbro Hultman, som arbetat som hovreporter och varit anställd vid Hovet som personaltidningsredaktör. Hon kan sin Madeleine utan och innan. Därför blir hon upprörd när prinsessan får, i hennes ögon, orättvis kritik.

– Hon känner till sitt hertigdöme bättre än någon som bor där. Det är inte av ointresse som hon inte besökt. Jag vet det, för jag har pratat med hennes lärare Lena Ramel, som verkligen ansträngde sig för att lära Madeleine om Hälsingland och tog med henne på kulturresor. Hon känner till varenda grässtrå där, säger Barbro.

“De måste anstränga sig”

Barbro Hultman vid lanseringen av sin bok om kungaparet.

Barbro Hultman vid lanseringen av sin bok om kungaparet.

Barbro tycker att de styrande i Gävleborg skulle kunna göra mer för att locka över Madeleine på besök.

– Man kan fråga sig detta: har hennes hertigdömen gjort något för att göra reklam för barnboken hon skrev? Om de ska gnälla, så får de väl ställa upp själva. Kom med något evenemang. Om hon skriver en andra bok, bjud in henne till att lansera den i Gävleborg. De måste anstränga sig och inte bara stå där och klaga, säger Barbro.

– Jag har hört att man också pratat om att prins Nicholas inte varit uppe och besökt sitt hertigdöme i Ångermanland. Men tänk dig själv, om du har få semesterdagar, då är det väl mycket skönare att ligga i solen på Solliden än att tvinga på en pojke en folkdräkt och åka upp till Höga kusten? Det är som att man dömer en mamma hårdare bara för att hon är en kunglighet.

“Hon vill vara mamma”

Barbro beskriver hur hon kan bli arg över hur folk i allmänhet upplever Madeleine. Prinsessan är missförstådd, menar hon.

– Hon är en jättebra person. Folk måste förstå det. Hon är oerhört empatisk och en fantastisk barnmänniska. Hon är undervärderad. Hon gör ett otroligt jobb med Childhood, och har en massa idéer.

– Hon vill vara mamma och sköter det bra. Det gör hon fruktansvärt bra, hon är en otrolig mamma. Hon får alldeles för lite sympati i Sverige.

Foto: TT