Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Frida Boisen: SVT struntar i Chris – och själv vill han inte ens vara med

15 jul, 2023, 19:00 
AvFrida Boisen
Under SVT:s sändning av Victoriakonserten syntes Chris O'Neill sällan till. Det väcker frågor hos krönikören Frida Boisen.
Annons

Kungen skrattade, jubilaren kronprinsessan Victoria kunde inte se nöjdare ut i rutan under Victoriadagen-sändningarna. Men för oss tittare blev en gåta allt tydligare under programmets gång.

Varför såg det ut som om prinsessan Madeleine var på plats utan make? Varför klipptes Chris O’Neill bort så fort kameran snuddade vid hans figur? Ja, SVT valde i princip bort prinsessgemålen ur sändningen. Och själv vill han egentligen inte ens vara med. Synd, eftersom han har en viktig roll att spela.

Victorias val: en bröllopsklänning • Oscar & Estelle stjäl showen • Chris comeback efter frånvaron – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2023!Brand logo
Victorias val: en bröllopsklänning • Oscar & Estelle stjäl showen • Chris comeback efter frånvaron – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2023!

Längst ut till vänster i solgasset satt han. Kungafamiljens ständiga gåta. Skuggfiguren som valt att stå utanför alla kungliga titlar. Med den offentliga förklaringen att han hellre ville fortsätta vara en självständig affärsman.

Annons

Chris O’Neill, prinsessgemålen, fick platsen längst ut i kungafamiljens periferi, längst bort från tv-kamerorna, när svägerskan Victoria firade sin födelsedag på Öland, i direktsändning inför hela svenska folket.

Och där förblev han. Med en ständig skugga över ett ansikte i siluett, som knappt syntes.

"Den yngsta av våra kungabarn verkade i princip sitta ensam, utan partner."

Under hela SVT-produktionen förde Madeleines make en mycket undanskymd tillvaro.

När föremålet för tillställningen, vår strålande kronprinsessa var i bild, syntes Daniel, prinessan Estelle och prins Oscar, hela tiden vid hennes sida. Samma sak då kameran riktades mot Carl XVI Gustaf. Bredvid honom syntes vår drottning Silvia lycklig vid makens sida. Samma sak med Carl Philip och Sofia. De fångades hela tiden tillsammans. Glada, förnöjda över Petters, Linnea Henrikssons och Marcus och Martinus framträdanden.

När linsen närmade sig Madeleine? Så fort kameran snuddade vid mannen till höger om henne, var det som om linsen brändes och direkt klipptes en annan vinkel in.

Annons

Den yngsta av våra kungabarn verkade i princip sitta ensam, utan partner.

De tiondelar av sekunder som Chris synes i bild syntes han som en mystisk siluett, och anades han i ögonvrån zoomades den brittisk-amerikanske affärsmannen omedelbart ut ur handlingen.

Varför?

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill under Victoriakonserten 2023

"Han har ju inte gjort sig direkt känd för att vilja medverka vid de mer offentliga tillfällena vad gäller våra kungligheter."

Känslan av att Madeleines make själv bett om att slippa synas i rutan blev slående. Vi vet ju alla vilken skygg inställning han haft när det gäller media.

Men att det skulle vara frågan om något sådant dementerades av SVT själva.

"Produktionen fokuserar på vår jubilar HKH Kronprinsessan Victoria och på musiken", blev projektledaren Clara Mannheimers svar.

Annons

Med andra ord.

SVT har aktivt valt att minimera Chris O’Neills medverkan under sändningen.

Fokus lades istället medvetet på den mer folkkära delen av kungahuset.

Födelsedagsbarnet självt, prins Daniel, prinsessan Estelle, prins Oscar, kungen, drottningen, prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine.

Den så etablerat medieskygge Chris var out.

Och det är kanske inte så konstigt.

Han har ju inte gjort sig direkt känd för att vilja medverka vid de mer offentliga tillfällena vad gäller våra kungligheter.

"Vill Chris egentligen bo i vårt avlånga land?"

Under prinsessparets nu tio år långa äktenskap har det varit Chris önskan att leva långt från strålkastarljuset i Sverige, som blivit vägen för prinsessfamiljen. Långt från de plikter som normalt ankommer en medlem av Bernadotte-familjen.

När det nu i höst äntligen var dags för en storstilad comeback i Sverige, flytten hem till konungariket som skulle bli permanent, med svensk skolpremiär för prinsessorna Leonore, prins Nicolas och prinsesssan Adrienne – och att mamma prinsessan Madeleine äntligen skulle kunna ta fler offentliga uppdrag – något som med stolthet aviserades av hovets presstjänst, blev det plötsligt stopp och halt. Och nya bud. Handbromsen drogs åt. Och backen lades i. Rejält.

Annons

Planerna om att flytta hem till skolstarten blev det inget med. Den nyrenoverade sjurummaren i hovstallet får fortsätta stå tom i höst. Plötsligt är det istället nästa år som gäller som möjlig hemflytt för prinsessfamiljen.

Vill Chris egentligen bo i vårt avlånga land?

Det är en fråga som det inte går att komma runt.

Ni vet det där talesättet att äta kakan och ändå ha den kvar. Ja, det är något affärsmannen Chris O’Neill märkligt nog lyckats med i ett decennium. Han fick gifta sig med en av rikets prinsessor, men lyckades ändå sky offentligheten genom att få prinsessan och familjen att bosätta sig utomlands.

"Kommer herr O’Neill att acceptera att vara vid sin prinsessas sida, framför kamerorna, eller inte?"

Nu ställs prinsessparets upplägg på sin spets. Hur ska Chris O’Neill kunna fortsätta vara den relativt anonyma affärsmannen han vill vara om han bor i den kungliga svenska huvudstaden. Hur ska han anpassa sig till att vara den ständiga plus en, rollen som en man som gifter sig med en prinsessa ändå måste finna sig i.

Annons

Kommer Chris när den definitiva återkomsten för prinsessan Madeleine sker på hemmaplan, att klara av att bli en del av den mediala cirkus det innebär att vara svärson till kung Carl XVI Gustaf?

Kommer herr O’Neill att acceptera att vara vid sin prinsessas sida, framför kamerorna, eller inte?

Svaret vet förmodligen bara Chris och eventuellt prinsessan Madeleine.

Fortfarande idag är det bara att med viss sorg konstatera, att för få män med stolthet verkar trivas med att vara plus en till kvinnor med framskjutna positioner i samhället.

Fler manliga föredömen behövs, som med stolthet står bredvid sina fruar med viktiga uppdrag. Det är något även SVT borde tänka på. Och spegla, även när det gäller prinsessparet.

Frågan är om Chris O’Neill är redo att stiga ur skuggorna, och istället axla just den viktiga rollen som förebild för så många män i vårt land.

Att inte vara mannen som spelar första fiol.

Utan istället bli en man som offentligt lyfter sin hustru.

Där har han en viktig roll att spela.

Är han redo att ta steget?

Foto: Privat/TT

Annons