Galna summan – prinsessan får sex miljarder kronor i skilsmässan

TT
Prinsessan Haya har länge levt under hot och avlyssning av exmaken, emiren av Dubai. Brittisk domstol har nu beslutat att han ska betala över sex miljarder kronor till prinsessan.
Slå på ljud

Det var i april 2019 som prinsessan Haya av Jordanien flydde från sin make med sina två barn. Enligt BBC var hon orolig för att hennes dotter skulle bli bortgift och riskerade därför sitt liv för att ta sig från Dubai till Storbritannien.

Prinsessans före detta make är schejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum, som är härskare över Dubai. Han har 23 barn med sex olika fruar, varav Jalila, 11, och Zayed, 7, är prinsessans Hayas barn.

Det hela resulterade i en vårdnadstvist, då schejken inte accepterade prinsessan Hayas beslut. Han ska vid flera tillfällen ha hotat henne.

"Du och dina barn kommer aldrig att vara säkra i England. Du levde, du dog!”, ska han bland annat ha sagt till henne.

LÄS MER: Kungaparet reser till lyxiga Dubai – men kungliga familjedramat kastar mörk skugga

Prinsessan Haya, Schejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum och barnen 2017

Prinsessan, schejken och barnen 2017.

John Walton/TT

Prinsessan Haya har utsatts för spioneri och avlyssning

Tidigare i år visade sig det även att prinsessan och barnen blivit avlyssnade genom avancerad spionutrustning. Även Hayas advokater och andra inblandade i vårdnadstvisten och skilsmässoförhandlingarna ska ha fått sina telefoner hackade.

Detta resulterade i att schejken blev stämd av samtliga inblandade, och därefter dömd i högsta domstolen i London, för att ha beordrat spioneri.

Enligt uppgifter ska schejken också ha försökt hitta en bostad i närheten av prinsessans hem i London, för att ständigt kunna övervaka henne. Något som prinsessan själv har berättat gör henne rädd för sitt och barnens liv.

"Det känns som om jag blir förföljd, att det bokstavligen inte finns någonstans för mig att ta vägen för att vara säker från Mohammed eller de som agerar i hans intressen. Det är extremt förtryckande", har hon sagt.

Prinsessan Haya
Aaron Chown/TT

Prinsessan Haya ska få sex miljarder kronor

Nu står det klart att högsta domstolen i London har beordrat schejken att betala över 500 miljoner pund, vilket motsvarar över sex miljarder kronor, till prinsessan i uppgörelsen om skilsmässan.

Det är det högsta beloppet som engelsk domstol någonsin har begärt, rapporterar The Guardian.

Pengarna som schejken beordrats betala ska bland annat gå till att hålla prinsessan och de två barnen, som prinsessan vunnit vårdnaden över, säkra från emiren själv.

LÄS MER: Prinsessan flydde från sin make – blir avlyssnad och lever under hot

LÄS MER: Skräckuppgifter om prinsessornas liv vid hovet i Dubai