Gåtan kring kungaparet: ”Var bor de egentligen?”

Kungen Kung Carl Gustaf Drottning Silvia

Har kungaparet flyttat igen? Sina covid-vaccin fick de ju inte i Stockholm eller på Ekerö. Utan ”inom Sörmlands vaccinationsprogram”.
Slå på ljud

Har kungaparet lämnat Drottningholm och flyttat till Stenhammar igen? Det är en fråga som många ställer sig efter covid-19-vaccinationen, som inte ägde rum på deras vanliga hemmaplan.

Det var i fredags som kungen och drottningen fick den första dosen vaccin mot Covid-19 av sin husläkare, förste livmedikus Mårten Rosenqvist. Men vaccinationen ägde alltså inte rum på Drottningholms slott, där de enligt hovet bor och arbetar under sin coronaisolering. Utan på slottet Stenhammar.

Slottet Stenhammar Södermanland

Stenhammar ligger i Södermanland, strax utanför Flen.

– Jag anser att de ingår inom ramen för Sörmlands vaccinationsprogram, sa Mårten Rosenqvist, professor emeritus vid Karolinska institutet, i den uppmärksammade TT-intervjun i helgen.

Enligt det pressmeddelande som hovet lät skicka ut i november skulle kungaparets hemmabas framöver dock vara Drottningholm.

– Deras Majestäter Konungen och Drottningen kommer tills vidare, i möjligaste mån, att sköta sina uppdrag på distans från Drottningholms slott, skrev man då, vilket betydde att kungaparet i huvudsak skulle arbeta hemifrån sin 20 rum stora privatvåning.

Frågan efter vaccinationen i Sörmland: Var bor kungaparet?

Så hur ligger det till egentligen? Bor kungaparet på Drottningholm eller på Stenhammar, eller både och?

Hovets informationschef Margareta Thorgren svarar kort och gott:

– De är på Stenhammar ofta.

Stenhammar slott ligger kungens hjärta mycket nära, det är här han bedriver sitt jord- och skogsbruk. Det speciella med Stenhammar är också att kungaparet här kan omge sig med ytterst få utomstående personer – om ens några.

– Vi hade en vänlig granne som handlade åt oss, men annars var det bara vi två, sa drottningen tidigare i höstas.

Kungens egna ord om Covid-19-vaccinet

Kungen Kung Carl Gustaf Vaccin Covid-19 Stenhammar Stenhammars slott Sörmlands vaccinationsprogram

Kungen får sitt Covid-19-vaccin på slottet Stenhammar.

– Den stora vaccineringen mot covid-19 är nu i gång runtom i vårt land. Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid.

LÄS OCKSÅ: Drottning Silvias avslöjande om privatlivet

LÄS OCKSÅ: Kungen och drottning Silvia flyttar

Foto: TT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.