Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Genanta frågorna till prins Harry – inför alla

08 jun, 2023, 08:48 
https://image.svenskdam.se/image-9691201?imageId=9691201&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Vendela Lönnqvist
Prins Harry medverkar i årets mest omtalade rättegång.
Prins Harry medverkar i årets mest omtalade rättegång.

Den kungliga rättegången där prins Harry vittnar mot brittiska mediekoncernen Mirror Group Newspapers är i full gång. Under dagarna väntas prinsen få svara på en hel del pinsamma frågor.

Annons

Prins Harry har lämnat amerikansk mark för att medverka vid den omtalade rättegången där han, tillsammans med andra brittiska kända namn, stämt tidningsförlaget Mirror Group Newspapers för telefonavlyssning.

Deltagandet är det första på över 130 år där en brittisk kunglighet vittnar i en rättegång, vilket Svensk Dam rapporterat om.

Prins Harry vittnar mot brittisk media

I veckan vittnar prins Harry i ett av tre fall gentemot The Mirror, The Sunday Mirror och The Sunday People.

Tidningarna ska, enligt prinsens uttalande, olovligen haft tillgång till hans röstmeddelanden mellan åren 1996 och 2011.

Detta har tidningsförlaget däremot nekat till och kräver därför att prins Harry delger bevis för intrång i hans telefon.

Prins Harrys krig mot brittisk tabloidmedia

Rättegången kan räknas som en slags kulmen i prinsens krig mot de brittiska tabloidmedierna, vilka han beskyller sin mor prinsessan Dianas död på.

Annons

– Det är ingen hemlighet att jag har haft, och fortsätter att ha, en mycket svår relation med tabloidpressen i Storbritannien, skriver Harry i ett skriftligt vittnesmål till rätten.

Han menar att medierna sedan han var ung försökt bestämma vem han är inför det brittiska folket genom att fresta honom till dumheter.

– Man börjar som en tom canvas medan de försöker lista ut vilken typ av person du är och vilka problem och frestelser du kan ha. Sedan börjar de styra dig mot att spela den eller de roller som passar dem bäst och som säljer så många tidningar som möjligt, skriver han och fortsätter:

– Särskilt om du är "den andre" efter tronföljaren. Därefter blir du antingen "playboy-prinsen", "misslyckandet", "avhopparen" eller, i mitt fall, "dumskallen", "bedragaren", "den som dricker alkohol som minderårig", "den oansvarige droganvändaren", listan fortsätter.

Prins Harry anländer till rätten.
Prins Harry anländer till rätten.

Kommer få pinsamma frågor om privatlivet

Under rättegången väntas prinsen få "genanta" och "pinsamma" frågor om tidigare flickvänner och relationer med andra medlemmar i kungafamiljen.

Annons

Flickvännerna, som prinsen hade innan han träffade Meghan Markle, anser han blev så pass utsatta för negativa rapporteringar till den grad att relationerna avslutades.

Prins Harry blev paranoid

En av dessa är ex-flickvännen Chelsy Davy, som oavsett stad hon befann sig i ständigt jagades av paparazzis. Till slut fick hon nog och gjorde slut med prinsen, rapporterar New York Times.

– Det handlade om oerhört privat och känslig information som jag delade med de här människorna, skriver Harry och berättar att han blev deprimerad, paranoid och misstänksam gentemot nära och kära:

– Jag kände att jag inte kunde lita på någon. Det var en fruktansvärd känsla för mig, särskilt när jag var så ung.

Annons