Glädjebeskedet till Victoria – så mycket pengar samlades in

Kronprinsessan Victoria Victoriadagen 2022

Det var både festligheter och välgörenhet som stod på schemat under Victorias föndelsedagsfirande.

Se höjdpunkterna från Victoriakortegen 2022!
1:18

Efter reklamen: Se höjdpunkterna från Victoriakortegen 2022!

(1:18)

Slå på ljud

Torsdagen 14 juli fyllde Kronprinsessan Victoria 45 år. Victoriadagen firades sedvanligt på kungafamiljens sommarparadis, Sollidens slott och i Borgholms slottsruin på Öland.

Välgörenhet ligger kungafamiljen varmt om hjärtat och i samband med firandet samlades det även in pengar till förmån för kronprinsessan Victorias fond.

Så mycket pengar samlades in under Victoriakonserten

Kvällen för firandet bjöd på konsert i Victorias ära. Konserten tv-sändes och totalt samlades det in 1,9 miljoner kronor till kronprinsessans fond via Radiohjälpen.

Prinsessan Estelle och Sofias oväntade likhet - bilderna säger allt

Det innebär att fonden, som riktar sig till barn med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom, bara i år har samlat in 5 972 129 med allmänhetens hjälp.

Pengarna från Victoriapromenaden går oavkortat till Victoriafonden

En del av den summan har samlats in genom en tipspromenad som arrangeras av Borgholms Cityförening och Framtid Borgholm under Victoriadagarna.

Victoriapromenaden är en tipspromenad med tio frågor om kungahuset och Victorias fond.

Man behöver betala en mindre minimiavgift att delta i promenaden som börjar vid Estelles promenad i Slottsskogen och avslutas vid Kaffetorpet intill Sollidens slott, men den som vill kan bidra med en större summa.

Carolas tabbe under mötet med kungafamiljen: "Inte fint"

Årets tipspromenad var den andra i rad och enligt Berit Larsson, ordförande för Framtid Borgholm, har responsen varit "jättebra".

– Många tycker att det är roligt att gå tipspromenad, vi har ju lite fina priser. Sen är det många som tycker att det är viktigt för alla pengarna går ju oavkortat till fonden, säger hon till Svensk Dam.

Victoriapromenaden Victoriadagen 2022

Det är Annelie Mellbin, Berit Larsson och Kenneth Sunesson som har arbetat med den populära tipsrundan.

Foto: Framtid Borgholm

Idén till tipspromenaden föddes under pandemin

Berit Larsson säger att hon fick idén för två år sedan.

Hon tyckte att det var tråkigt att aktiviteterna som vanligtvis äger rum i Borgholm inför Victorias födelsedag inte skulle bli av och började därför spåna på aktiviteter som var möjliga för alla att delta i.

Berit Larsson berättar också att tipspromenaden är gjord så att även personer med rörelsehinder och rullstolsburna personer kan delta.

– Det var det som var viktigaste när jag satt och tänkte på det här, att alla skulle kunna delta för det här är ju en fond för funktionshindrade barn och ungdomar.

Så mycket pengar samlade Victoriapromenaden in

I år samlades det in drygt 10 000 kronor tack vare Victoriapromenaden. Något som kanske inte är så konstigt. Victoriadagen skapar nämligen enormt engagemang hos ölänningarna.

Kungens plötsliga agerande på Victorias födelsedag – väcker starka reaktioner

– Det är vår nationaldag, det är superviktig, säger Berit Larsson.

Det är inte bara ölänningarna som uppskattar tipspromenaden. Berit Larsson berättar att även kungafamiljen har uttryckt sin uppskattning för promenade, och som det ser ut nu så kommer den relativt nya traditionen att fortsätta.

Vilket härligt initiativ, och så fint att det inkluderar alla!

Foto: TT