Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gripande bilder: Drottning Elizabeths hyllning till prins Philip – skulle fyllt 100 år idag

10 jun, 2021, 14:10 
Drottning Elizabeth prins Philips 100-årsdag

I dag skulle prins Philip ha fyllt 100 år och drottning Elizabeth hedrade honom vid en ceremoni på slottet Windsor.

Annons
Prins Philip är död – blev 99 år gammalBrand logo
Prins Philip är död – blev 99 år gammal

Den vita oknäppta koftan. Det var signalen om att detta inte var Her Majesty The Queen som stod med Prins Philip-rosen i sin hand. Utan privatpersonen Elizabeth. Eller Lilibet om man så vill, det namn som prins Philip var den enda i världen att kalla henne, men som nu har blivit var mans egendom genom prins Harrys och Meghans nyfödda dotter.

I dag skulle prins Philip ha fyllt 100 år, ett jubileum som han själv inte såg särskilt mycket fram emot, och som han aldrig fick uppleva. Han lämnade jordelivet den 9 april och lämnade sin Lilibet i djup sorg.

Drottning Elizabeth Prins Philip Skottland 2003
Drottning Elizabeths och prins Philip, en lycklig sommardag i Skottland år 2003.

Till hans ära hölls det därför en familjär ceremoni på Windsor Castle, där drottningen fick ta emot den djupt rosa ros som skapats till prins Philips minne och som fått hans formella namn: The Duke of Edinburgh. Nu har den planterats så att drottning Elizabeth ska kunna se den från fönstren i sin privata våning.

Annons

Drottning Elizabeth: 100 år sedan prins Philip föddes

Drottning Elizabeth vid den lilla ceremonin på Windsor.

Det är gripande bilder. 95-åriga Elizabeth håller hårt i sin sidenscarf. Alla som har förlorat någon vet ju hur svåra födelsedagarna kan vara, men drottning Elizabeth är känd för sin stiff upper lip. Hon stod där med sina silvervita nylagda lockar, men man var ändå glad för hennes skull att hon fick behålla solglasögonen på.

Pärlorna satt där de skulle, precis som det rosa läppstiftet. Men drottningens vita oknäppta cardigan var signalen om att detta var en privat stund.

Foto: Steve Parsons/TT, Sophie Wessex/TT.

Annons