Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Guldmedaljörens känslor inför mötet med kronprinsessan

14 jul, 2022, 14:30 
AvSimon Holm Stålhand

Ebba Årsjö ser fram emot att träffa kronprinsessan.

Annons
Intervju: Ebba Årsjö är årets Victoriastipendiat!Brand logo
Intervju: Ebba Årsjö är årets Victoriastipendiat!

Sedan 1979 har Victoriastipendiet delats ut på Öland på kronprinsessan Victorias födelsedag. I år är det inte något undantag. Förra året var det skridskoåkaren, Nils van der Pool.

Under torsdagskvällen kommer Victoria att räcka över stipendiet till alpinåkaren, Ebba Årsjö, 21. Ebba Årsjö är en svensk skidåkare som vann två guld och ett brons i paralympics under spelet 2022 i Peking. Det är den första paraidrottaren som vunnit det prestigefyllda priset.

Ebba Årsjö föddes med Klippel-Trénaunay-Webers syndrom. Sjukdomen yttrar sig bland annat genom att hennes högra ben inte kan bilda muskler i samma utsträckning som det vänstra. Det saknar hudlager och hon har knappt någon trampdyna i högerfoten. För någon månad sedan valde hon att visa upp det via sin Instagram, vilket fick stor spridning på sociala medier.

– Jag har tänkt i över ett år på att jag vill göra det. Hela det här året har jag räknat ned månaderna tills att jag ska ta några snygga bilder och lägga upp. Jag snackar om att vara den där förebilden, pratar om allt man ska göra men själv har jag inte visat benet än, sa hon då till TT.

Annons

Känslan inför mötet med Victoria

Nu har hon alltså vunnit det prestigefyllda priset och ställer sig i ledet med idrottare som Peter Forsberg, Anja Pärson och Gunde Svan. Under torsdagskvällen mottar hon stipendiet.

– Det är pirrigt inför ikväll. jag är inte så nervös av mig så jag är mest taggad. Det ska bli kul, säger hon till TT under torsdagen.

Men hur kommer det att kännas att träffa kronprinsessan? Ja, det är ju alltid en svår fråga, även för Ebba Årsjö.

– Jag vet inte… Det kommer nog kännas i bröstet tror jag. Det kommer att kännas fint.

Dessutom kommer Ebba Årsjö att sitta och ta en personlig fika med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Annons