Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Händelsen med prins Harry väcker vrede: ”Chockad”

01 jul, 2024, 10:00 
Albin Bramstedt
Prins Harry.
Prins Harry har sedan flera år tillbaka haft en infekterad relation till kungahuset.Sipausa
Prins Harry anses vara en alldeles för splittrande person – påverkar det senaste beslutet.
Annons
Drottning Elizabeths svåra år: Skandaler, hälsoproblem och dödsfallBrand logo
Drottning Elizabeths svåra år: Skandaler, hälsoproblem och dödsfall

Prins Harry har under de senaste åren haft ett väldigt komplicerad relation till den brittiska kungafamiljen.

Efter att 2020 ha valt att lämna kungahuset följde en tråd av händelser, som nu har lett till att prinsen skapat sig fiender i sin egen familj.

Drottning Camilla har sedan tidigare valt att undvika Harry av olika anledningar. Inte minst eftersom hennes man, kung Charles, under den senaste tiden lidit av den cancer han drabbades av tidigare i år.

Prins Harry.
Prins Harry bor inte längre i England.Mischa Schoemaker

Harry bor inte heller i England för tillfället, utan har sitt residens i Montecito, USA. Tillsammans med sin fru Meghan Markle, 42, och sina två barn Archie, 5, och Lilibet, 3, har de valt en annan livsstil – långt bort från de brittiska öarna.

Annons

Men nu riskerar beslutet återigen att bita Harry i bakdelen.

Erbjöds mångmiljonkontrakt

Kritiken kommer nämligen från en avliden soldats mor. Soldaten i fråga är den amerikanske Pat Tillman.

Men historien om honom borde snarare ha berättats med en solskensskimrande anda. Pat var nämligen en framgångsrik NFL-spelare (USA:s amerikanska fotbollsliga) och hade nyligen signerat ett mångmiljonkontrakt med laget Arizona Cardinals.

Men till följd av terrordådet mot World Trade Center, som skakade en hel värld, pausades linebackens karriär. Han fick nämligen tjänstgöra för den amerikanska armén i Afghanistan. Men 2004 skulle han, blott 27 år gammal, mista sitt liv. Ett oerhört tragiskt livsöde.

Meghan och prins Harry.
Prins Harry under Invictus-spelen i Nigeria.KOLA SULAIMON

Dödsfallet blev uppmärksammat och ett pris till hans minne stiftades. "Pat Tillman Award" delas ut till ”en person med stark sportkoppling som tjänat andra”, enligt ESPN. Självklart har utmärkelsen en tydlig koppling till Pat och hans tid innan tjänstgöringen.

Annons

Vad har då detta med prins Harry att göra? Jo, han har nämligen valts till årets pristagare.

Får stark kritik

Enligt ESPN har pristagaren utfört ett "outtröttligt arbete för att skapa ett positivt avtryck inom veterangemenskapen genom sportens kraft". 2014 skapade Harry Invictus-spelen för paraatleter, ett evenemang där skadade soldater tävlar i olika sporter under kunglig manér.

Men till Daily Mail säger Pats mamma, Mary Tillman, att hon är missnöjd.

– Jag är chockad att de har valt en så kontroversiell och splittrande person, säger hon till tidningen.

Mary anser att prinsen är en ovärdig kandidat till priset.

– Jag är chockad att de har valt en så kontroversiell och splittrande person att få ta emot priset. Det finns personer som är betydligt mer passande.

Förra året delades priset ut till medlemmarna i organisationen Buffalo Bills, efter att ha räddat livet på den amerikanska fotbollsspelaren Damar Hamlin efter att han kollapsat under en match.

– Det finns andra individer som inte har pengarna, resurserna, kopplingarna och privilegierna som prins Harry har. Jag anser att den sortens människor borde uppmärksammas i stället, säger Mary.

Annons