Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Händelsen på kyrkbacken! Kungen gav vännen kalla handen – framför alla

21 jun, 2022, 17:00 
https://image.svenskdam.se/image-7019163?imageId=7019163&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=87.5&x=0&y=0
Ola Brising
Kungaparet markerade mot sin gamla vän på kyrkbacken
Efter Lettströmskandalen 2011 sa kungen sa upp bekantskapen med sin barndomsvän. På Torgils Bondes begravning visade Carl Gustaf att han står vid sitt ord. Här berättar ett ögonvittne vad som hände.
Annons
Första bilderna på Madeleine i Sverige • Oscars kungliga debut utomlands • Sanningen bakom Nicolas frånvaro – 3 kungliga snackisar från vecka 24!Brand logo
Första bilderna på Madeleine i Sverige • Oscars kungliga debut utomlands • Sanningen bakom Nicolas frånvaro – 3 kungliga snackisar från vecka 24!

I november 2010 gavs skandalboken ”Den motvillige monarken” (Lind&Co) ut. I den påstods det att kung Carl XVI Gustaf hade haft en romans med artisten Camilla Henemark och dessutom var där uppgifter om de mäktiga männen i hans närmsta bekantskapskrets gått på porrklubbar och ägnat sig åt hejdlöst festande med, vad som i boken kallades för,”kaffeflickor”.

– Nu vänder vi blad och går vidare, sa kungen i en intervju direkt från skogen under den årliga älgjakten.

Många i kungens bekantskapskrets ifrågasattes och en av partypolarna som blev mest omskriven var Anders Lettström. Kungens vän sedan mång år.

Kungafamiljen befann sig i kris år 2010
Åren 2010 och 2011 befann sig kungafamiljen, och hela monarkin, i en svår kris.

Turerna kring ”Den motvillige monarken” var alltså inte slutet på historien och året därpå, våren 2011, briserade den så kallade Lettströmskandalen. Det uppdagades då att Anders Lettström, i ett försök att rädda situationen, hade haft tvivelaktiga kontakter med den undre världen.

Annons

Uppgifter sade att Anders Lettström hade kontaktat en maffia-medlem i ett försök att ta reda på vad det var för bilder som huvudkällen i boken påstod sig ha av kungen och kompisgänget. Festbilder som alltså skulle vara bevis för hela historien med kaffeflickorna.

Till sist kände sig Anders nödgad att i maj 2011 gå ut med ett pressmeddelande där han skrev:

"Jag vill med detta uttalande be min familj, alla mina vänner och inte minst Kungen om ursäkt för att de har skadats av mitt alldeles egna initiativ… Jag är djupt olycklig över att jag inledde kontakter med mindre seriösa och kriminellt belastade personer med anledning av boken "Den motvillige monarken"… Det jag eftersträvat är att förstå hur så många lögner om mig och andra kunnat spridas i en bok. Andra har sedan velat få mig att köpa bilder som jag inte känt till, inte sett och inte önskat köpa och att få mig att betala för dementier av lögnaktiga uttalanden som jag aldrig drömt att köpa"

Annons

Nu började hela monarkin ifrågasättas. Att kungens nära vänner umgicks med grovt kriminella element ansågs direkt samhällsfarligt. Och för drottning Silvia var måttet rågat. Stormen bedarrade efter ett tag men i slutet av maj kom även kungen med ett uttalande, angående Anders Lettström:

– Jag tar helt avstånd från hans agerande och därmed också från vår bekantskap.

På frågan om en möjlig framtida förlåtelse svarade Carl Gustaf:

– Inför döden någon gång, kanske. I grunden är han en snäll person.

Anders Lettströms ord om vänskapen med kungen

Åren gick och i en intervju med Expressen 2017 berättade Anders Lettström om den brutna kontakten:

– Noppe, Aje och jag har umgåtts kontinuerligt. Vi har aldrig varit ovänner. Annat är det för kungen, vars fru har uttryckt synpunkter på vem kungen ska umgås med. I den kungliga familjen är det ju som i alla andra familjer – hustrun bestämmer vem maken ska umgås med.

Annons

Han stack även in en brasklapp:

– Det innebär att vi inte träffas officiellt. Det blir skriverier på en gång, och det är varken jag, kungen eller någon annan i kungafamiljen betjänt av.

Anders Lettström
Efter alla år – nu har kungen och Anders Lettström stött på varandra igen.

Senast när kungen och Silvia var på begravningen av en annan av Carl Gustafs gamla vänner, Torgils Bonde, i Katarina kyrka den 13 juni visade kungen tydligt att han fortfarande står för sina ord i den gamla TT-intervjun. För efter begravningen stannade kungen och Silvia för ovanlighetens skull kvar ett litet tag på kyrkbacken. Där fanns även Anders Lettström och Christer Gustafsson bland de sörjande, men kungen tittade inte ens åt deras håll.

Händelsen på kyrkbacken

– Han hälsade inte på dem, gav dem inte ens en blick, vilket kan tyckas lite märkligt eftersom de trots allt har känt varandra väldigt länge och känner varandra väldigt väl, berättar ett ögonvittne som var på plats för Svensk Damtidning.

Foto: TT

Annons