Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här avslöjar drottning Silvia det privata – misstanken stämmer

05 maj, 2024, 09:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Här får vi veta mer om vår kära drottning Silvia!
Annons

Den 19 juni 1976 blev en dag som skrevs in i de svenska historieböckerna.

Det bar Silvia, Victoria & Sofia på finska festen på slottetBrand logo
Det bar Silvia, Victoria & Sofia på finska festen på slottet

Silvia blev drottning 1976

Kung Carl XVI Gustaf gifte sig med Fröken Silvia Sommerlath – som från den dagen gick från att vara biträdande protokollchef i organisationskommittén för olympiska spelen till att bli drottning över Sverige och ett år senare mamma till Sveriges framtida regent, kronprinsessan Victoria.

Vad gör Silvia som drottning?

Att vara drottning är ett högst unikt jobb. Och det är knappast så att Silvia sitter och rullar tummarna – vid flera tillfällen har det varit tydligt att hon arbetar flitigt, även i hög ålder.

Förutom att medverka under diverse statsbesök, det senaste från Finland, hör hennes officiella plikter till att bland annat följa med på resor utomlands och vara ordförande i olika fonder.

Annons

Silvia är dessutom grundare till World Childhood Foundation, en stiftelse som arbetar för att förbättra villkor för barn runt om i världen.

Det tar inte slut där heller – drottningen är hedersmedlem i Mentor Foundation som arbetar förebyggande mot droger.

1996 stiftades Silviahemmet på drottningens initiativ. Där utbildas personal som arbetar med dementa och stiftelsen stödjer även forskning inom demenssjukdomar.

Silvias stöd till utsatta barn

Och det finns fler anledningar till att vara stolt över att ha Silvia som drottning över just Sverige. Hon har nämligen en brinnande vilja att motverka sexuellt utnyttjande av barn och ungdomar.

Hennes arbete för att hjälpa barn världen över ledde till att Sveriges största barnsjukhus, Drottning Silvias barn-och ungdomssjukhus i Göteborg, döptes efter henne.

Annons

Dessutom utnämndes hon 2004 till en av världens 100 mäktigaste kvinnor i tidsskriften Forbes.

Drottning Silvias intresse – avslöjar i intervjun

Ja, Silvia verkar ha fullt upp. Därför är det inte konstigt att ställa frågan: Får hon någonsin tid till personliga intressen?

Den funderingen svarade Silvia på i en intervju redan 2013, i samband med hennes 70-årsdag. Då passade drottningen på att avslöja två av hennes favoritintressen.

– Innan jag gifte mig då tyckte jag väldigt mycket om att simma, jag tyckte väldigt mycket om att gå på operan eller teater. Nu har jag tyvärr inte så mycket tid till det, säger Silvia och fortsätter:

– Om vi är hemma en eller två kvällar, då är det mycket, vi har ju inte så många dagar vi kan till exempel gå på operan. Så det är lite svårt, men livet som jag har nu ger mig så många möjligheter och uppgifter, så jag tycker det är intressant, jag tycker det är roligt.

Silvia avslutar svaret på frågan som en äkta drottning:

– Jag ska inte säga att det är min hobby, men jag har mina uppgifter, det som jag gör nu tycker jag är väldigt viktigt och det fyller ut min tid.

Annons