Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Här tvingas Silvia dölja sorgen – mitt under kungens stora firande

18 sep, 2023, 13:00 

Drottning Silvia var tvungen att hålla känslorna inne.

Annons

Det är en på många vis historisk helg vi lämnar bakom oss, när kungens 50 år på tronen har firats. Det har varit banketter, konserter och folkfest på gatorna – ja, ett riktigt lyckat firande!

Men bakom all glädje vilade också ett sorgset täcke.

TV: Johan T Lindwall om kungens superfest: ”Otroligt – det pratar man inte bort”Brand logo
TV: Johan T Lindwall om kungens superfest: ”Otroligt – det pratar man inte bort”

Kungens starka ord till svenska folket – kommer ej lämna tronen

Det fanns många saker som vittnade om att helgens firande var något alldeles särskilt. Nordiska statschefer var influgna, däribland danska drottning Margrethe och det norska kungaparet.

Annons

Dessutom tog prinsessan Madeleine och Chris O'Neill sig hem till Sverige, som vanligtvis är bosatta i Florida och således missar sådana här kungliga tillställningar.

Gäster anländer till bankett på slottet, Madeleine och Chris O'Neill går längst fram.
Wow – vilken kunglig succé!

Ja, alla ville helt enkelt vara med och hylla vår kung.

I sitt tal till svenska folket under jubileumsbanketten passade kungen på att sätta ord på den historia han nu skriver; och att han inte planerar att lämna över tronen.

– Det är min förhoppning att nu, och under kommande år, få fortsätta att tjäna vårt Sverige. I både med- och motgång. I goda tider, såväl som i tider med stora utmaningar.

Annons

Drottning Silvia tvingas dölja sorgen under kungens firande

Glädjen gick inte att ta miste på. Kungen, som vanligtvis håller tillbaka med känslorna visade stor uppskattning och hela kungafamiljen var på sprudlande humör.

Det fanns ju ett stort tomrum, speciellt för drottning Silvia. Det är sedan gammalt att hennes barnbarn betyder allt för henne, och under firandet dök både Estelle, Oscar, Gabriel och Alexander upp. Julian var för liten för att närvara.

Annons
Kronprinsessan Victoria bär prins Alexander
Faster Victoria med lilla prins Alexander.

Men Madeleines tre barn saknades helt. Senare bekräftade hovet för Hänt att barnen stannat hemma.

– De är i USA. Samtidigt som jubileet går barnen ju i skolan och därför är de inte på plats i Sverige, berättade hovets informationchef till Svensk Dam.

Visst kan man tänka sig att Silvia velat ha hela skaran samlad, speciellt när Madeleine och Chris flugit över Atlanten. Hon älskar ju sina småttingar i Florida, som hon däremot inte får träffa alltför ofta.

Foto: TT

Annons