Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Harald, 85, ställer plötsligt in – hovets besked om kungens hälsa

29 mar, 2022, 04:00 

Efter covid-diagnosen tvingas han ställa in sin medverkan.

Annons
3 snackisar efter prins Philips begravningBrand logo
3 snackisar efter prins Philips begravning

Idag samlas europeiska kungligheter, nära vänner och familj för att hedra bortgångne Prins Philip, hertig av Edinburgh. Prins Philip avled för drygt ett år sedan, 9 april 2021, 99 år gammal. Då coronapandemin fortfarande var högaktuell, satte Storbritanniens pandemilagar stopp för en större begravning. Endast 30 personer kunde medverka, och ta ett sista farväl av prinsen.

Det är därför det brittiska kungahuset idag bjudit in till en minnesstund för prins Philip. Flera kungligheter kommer medverka och hedra hans minne, däribland vår kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

– Nu har det engelska hovet med drottning Elizabeth bjudit in kungen och drottningen till minnesceremonin i mars. Kungen och drottningen ser som ett fint sätt att få åka dit och delta vid ceremonin, har Margareta Thorgren, informationschef på Kungahuset, tidigare sagt.

Insjuknade förra veckan

Några som också tackat ja till inbjudan var Norges kung Harald och drottning Sonja. Förra veckan meddelade däremot det norska kungahuset att kung Harald testat positivt för covid-19, något som väckt oro.

Annons

"Hans majestät kungen har idag testat positivt för corona. Kungen har lättare symptom och kommer att vara sjukskriven de närmaste dagarna. Hans kungliga höghet kronprinsen kommer att överta kungens konstitutionella uppgifter", skrev det norska hovet i ett pressmeddelande.

Tvingas ställa in

Och nu har det norska hovet återigen kommit med tråkiga nyheter om Harald, som handlar om hans medverkan på prins Philips minnesstund.

"Kungaparet måste ställa in minnesstunden.
Hans Majestät Kungen och Hennes Majestät Drottningen måste tyvärr ställa in sin närvaro vid minnesgudstjänsten för prins Philip, hertig av Edinburgh. Anledningen är att kungen fortfarande är sjukskriven efter att ha diagnostiserats med corona tidigare i veckan", meddelar dem i ytterligare ett pressmeddelande.

Kung Harald är 85 år gammal, och således i riskgrupp för sjukdomen, men är vaccinerad med tre sprutor och hans besvär beskrivs som milda. Några övriga uppdateringar om hans tillstånd har inte det norska hovet gått ut med. Vi hoppas Harald kryar på sig snabbt!

Foto: TT

Annons