Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemligheten bakom Victorias plötsliga drag – hovexperten reder ut

26 apr, 2024, 10:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Vad ligger bakom Victorias stora beslut?
Annons

Under torsdagen gick hovet ut med ett pressmeddelande – kronprinsessan Victoria kommer i höst att påbörja en omfattande officersutbildning.

Den flera månader långa kursen kommer äga rum på Försvarshögskolan och Försvarsmakten, och beskrivs som en ”särskild officersutbildning för att ges en djupare förståelse i taktik, krigsvetenskap samt militärstrategi”.

Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildningBrand logo
Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildning

Så får Victoria användning för officersutbildningen

Ett utmärkt val för en framtida drottning, menar Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, som menar att utbildningen kommer till användning "på alla sätt" när man är statschef:

– Det är ju så att kungen är vår nuvarande statschef, vår amiral och general. Och den dagen Victoria blir drottning i Sverige så kommer hon få motsvarande titlar. Då måste man kunna hantera vapenslag inom försvaret, i det fallet armén, marinen och flygvapnet. Att kunna ha de här basala kunskaperna är jätteviktigt, säger han i en intervju med "Efter fem".

Annons

Militärutbildning vanligt bland blivande statschefer

Att en blivande statschef väljer att gå en militär utbildning är knappast någonting ovanligt. Både kungen och prins Carl Philip har gått en likadan eller motsvarande kurs.

Likaså genomgår flera blivande statschefer sina militära utbildningar i skrivande stund – norska prinsessan Ingrid Alexandra och spanska kronprinsessan Leonor, för att nämna några.

Det innebär även att prinsessan Estelle kommer gå samma öde till mötes.

Det blir Victorias roll vid ett eventuellt krig

Men hur fungerar det egentligen när en blivande kung eller drottning är färdigutbildad? Tilde de Paula frågar Johan T Lindwall om Victoria de facto kan "rycka in" när det väl gäller:

Annons

– Nej, men vi säger att vid en kritisk situation, eller vid en situation som skulle vara riktigt allvarlig, då är hon i den rollen den dagen är drottning, amiral och general, och det är hon som kommer att stå bredvid Överbefälhavaren och prata och vara där när det sker och händer. Absolut.

Chefredaktören och hovexperten anser att Victorias beslut att gå en officersutbildning är "ett alldeles utmärkt tillfälle" att visa vad hon går för, att hon bryr sig och att hon tar det på allvar.

Victoria kommer inte särbehandlas

För allvar – det är det minst sagt. Victoria kommer inte särbehandlas bara för att hon är kronprinsessa, den saken är säker.

– Hon måste vara där i flera månader. Det här är en period som är väldigt lång. När hon är färdig så kommer hon vara fänrik med den här officersutbildningen. Så det här är på riktigt, det här är inte något hitte-på. Det är inte så att några från marinen, flygvapnet eller armén kommer upp till slottet och ger henne lektioner. Hon kommer att ingå i en grupp.

Annons