Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemligheten om Märtha Louises dotter Maud Behn, 20 – mörkats i flera år

15 dec, 2023, 06:30 

Maud Angelica står i fokus – nu vill folk ha svar.

Annons

Prinsessan Märtha Louise har tre döttrar, och just nu ligger fokus lite extra på hennes förstfödda Maud Angelica Behn.

I norsk press synas ett hemlighetsmakeri kring prinsessdottern i fogarna. Och det har mörkats i flera år nu.

Det här visste du inte om Maud Behn!Brand logo
Det här visste du inte om Maud Behn!

Hemligheten om prinsessdottern Maud Behn

Det hela började redan förra året, när Maud var över 18 år och hennes inkomstuppgifter således skulle bli offentlig handling i Norge. Det råder ju lite andra regler kring henne, eftersom Märtha Louise döttrar inte är kungligheter.

Men av någon anledning tog det stopp. Norska Se och Hör och TV 2 kunde inte ta del av hur mycket pengar hon tjänar och andra skatteuppgifter, som utlovat. Hon saknades helt enkelt i registret.

TV 2 uppgav att de ihärdigt försökt att få loss Mauds taxeringsuppgifter, utan vidare framgång. Det norska Skatteverket höll hårt i uppgifterna, och till slut gav hovet vika.

Men nu har det hänt igen.

Maud Angelica Behn
Maud Angelica Behn.

Dramat kring Maud Behn i Norge: "Skadar kungafamiljen"

När Se och Hör vill ta del av 2022 års taxeringsuppgifter saknas Maud ännu en gång, vilket får journalisterna att höja på ögonbrynen. Om man av olika skäl saknas i det officiella registret, kan man också välja att ge ett särskilt medgivande till pressen.

Annons

Men inte heller där gick Mauds namn att hitta. Enligt Se och Hör har varken det norska hovet eller skatteverket berätta hur det kommer sig, och de drar slutsatsen att hon helt enkelt valt att inte ge ut uppgifterna.

Tidningen kontaktar Gunnar Bodahl-Johansen, expert på rykte och pressetik som tycker det är uppseendeväckande att man väljer att mörka inkomstuppgifterna. Det kan till och med vara skadligt för kungahuset:

– All onödig sekretess tror jag bara skadar kungafamiljen. Det är väldigt olyckligt om man upplever att de har privilegier som andra inte har.

Ja, det hela är ett stort mysterium. Hovet menar att de inte har något med Maud Behns ekonomi att göra, medan Märtha Louises chef Scheele Carlsen menar att Maud bor på skyddad adress och att det därför inte finns någon automatik i att hennes inkomst offentliggörs.

Förra året fick man loss uppgifterna trots allt. Då kom det fram att Maud hade en inkomst på drygt 219 000 norska kronor, och 2.5 miljoner i tillgångar.

Foto: TT

Annons