Herman Lindqvist: ”Charles tar svenska nobben som en kvävd gäspning”

Herman Lindqvist: ”Charles tar svenska nobben som en kvävd gäspning”
NU GRATIS

Så ser brittiska kungahuset på att svenska kungafamiljen inte närvarade vid prins Charles fest, skriver Svensk Damtidnings expert Herman Lindqvist.

Det är drygt 600 år sedan relationerna var varma mellan kungahusen i Sverige och Storbritannien.

Det var år 1406 då den engelska kungadottern Filippa gifte sig med Erik av Pommern. Över fem hundra år senare gifte sig blivande kung Gustaf VI Adolf med drottning Victorias barnbarn Margareta, närmare brittiska tronen har Bernadotterna aldrig kommit.

Gustaf VI Adolfs andra gemål drottning Louise var dotter till en avsatt tysk prins med brittisk markistitel och ansågs därför inte riktigt kunglig av konservativa krafter i Sverige då hon kom. Men då Gustaf V påpekade att hon var barnbarns barn till drottning Victoria, blev hon till slut accepterad.

Läs också: Se bilderna från prins Charles stora fest

Grattis på födelsedagen, prins Charles

Det kyliga avståndet till Buckingham Palace är inte huset Bernadottes fel utan den attityd brittiska kungahuset har till alla utländska kungahus. Sedan Storbritanniens stormaktstid med kolonier över hela världen har de brittiska kungligheterna hållit sig på sina öar varifrån de betraktat Europas kungligheter med svalt intresse i bästa fall med roat överseende. Drottningen åker aldrig till bröllop eller andra festligheter hos sina avlägsna släktingar utomlands.

Naturligtvis kom hon inte då hennes brylling Carl XVI Gustaf gifte sig. Om nödvändigt skickar hon en yngre familjerepresentant, som pliktskyldigt beblandar sig med utlänningarna, som då Victoria gifte sig. Man kan kanske kalla den brittiska attityden Rexit till andra kungligheter.

För hovet i London råder inget tvivel om att deras kungahus står vida över alla andra som gör anspråk på kunglig status. Därför var det självfallet naturligt att europeiska kungligheter infann sig i London för att fira Charles 70-årsdag. Att det svenska kungaparet inte infann sig tog de med en kvävd gäspning.

Britannia rules the waves, trots allt, om inte i verkligheten längre, så med de historiska fantomsmärtor, som det förlorade Samväldet efterlämnat.

Läs också:

Herman Lindqvist: Kungen och prinsessan Christina träffade på Vita damen

Herman Lindqvist efter Nobelnobben: ”Madeleine gör som hon vill”

Herman Lindqvist: Slottsspöket busade med Jordaniens kungapar

Foto: TT