Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Se filmen! Kungen fick Putin att ramla av stolen

Kungen fick en tårta i ansiktet.
NU GRATIS

Kungens berättelse om ”tårtningen” uppskattades av presidenten, skriver Svensk Damtidning krönikör Herman Lindqvist.

Kung Carl Gustaf reste på sitt andra statsbesök till Ryssland år 2001, han var då 55 år och hade betydligt mer erfarenhet och självsäkerhet än då han var där första gången som tjugosjuåring och mötte Brezjnev. Kungen berättade för mig för några år sedan hur stela och rent av tråkiga sådana statsbesök kan vara, hårt styrda av etikett och protokoll som de är.

Vid det andra besöket kom kungen in i samma konferenssal i Kreml som vid det första. Under förra besöket hade någon hållit en timmes föreläsning på ryska med tolkning till svenska om de stora framstegen i det sovjetiska jordbruket. Det är svårt att hålla sig vaken och se intresserad ut under sådana programpunkter. I synnerhet för en ung och oerfaren kung.

Nu kom Putin in. Han var som alltid ytterst allvarlig. Kungen väntade sig en ny lång föreläsning. Han fick då en rolig idé. Han berättade för mig: ”Då tänkte jag att jag måste få Putin att skratta.” Efter några inledande hälsningsfraser hade kungen plötsligt sagt:

”Herr president, jag blev nyligen medlem i den ytterst exklusiva klubben ’  The International Cake Society ’– nämligen sällskapet för alla oss som fått en tårta i ansiktet. Har president Putin fått det? ”

Kungen och Putin

Kungen berättade att Putin först stirrade häpen och stum och så exploderade han av skratt. Han skrattade så att han höll på att ramla av stolen. Skrattet var så högt och starkt och tydligen så ovanligt att livvakterna öppnade dörren och tittade in.

Putin hade tydligen aldrig tänkt sig möjligheten att han kunde smörjas med en tårta. Ingen ryss har heller vågat sig på det experimentet. Det skulle förmodligen vara det sista den ryssen gör i livet. Kung Carl Gustaf attackerades av en tårtkastare i Varberg bara två månader innan statsbesöket i Ryssland. Den tonårige tårtkastaren dömdes till böter.

Kungen attackerades av en tårtkastare.

Kungen attackerades av en tårtkastare.

Majestätsbrott avskaffades i Sverige 1948.

Se filmklippet när Herman berättar:

Herman Lindqvist: "Kungen fick Putin att ramla av stolen"
Slå på ljud

Läs mer:

Herman Lindqvist: ”Förr var det döden att smäda konungen”

Herman Lindqvist: Därför är prinsessan Estelle unik – på alla vis

Herman Lindqvist: ”Victoria fann lugn och ro i USA”

Foto: IBL