Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Se filmen! Kungen fick Putin att ramla av stolen

07 mar, 2019, 10:00 
AvHerman Lindqvist
Kungen fick en tårta i ansiktet.
Kungens berättelse om ”tårtningen” uppskattades av presidenten, skriver Svensk Damtidning krönikör Herman Lindqvist.
Annons

Kung Carl Gustaf reste på sitt andra statsbesök till Ryssland år 2001, han var då 55 år och hade betydligt mer erfarenhet och självsäkerhet än då han var där första gången som tjugosjuåring och mötte Brezjnev. Kungen berättade för mig för några år sedan hur stela och rent av tråkiga sådana statsbesök kan vara, hårt styrda av etikett och protokoll som de är.

Vid det andra besöket kom kungen in i samma konferenssal i Kreml som vid det första. Under förra besöket hade någon hållit en timmes föreläsning på ryska med tolkning till svenska om de stora framstegen i det sovjetiska jordbruket. Det är svårt att hålla sig vaken och se intresserad ut under sådana programpunkter. I synnerhet för en ung och oerfaren kung.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Nu kom Putin in. Han var som alltid ytterst allvarlig. Kungen väntade sig en ny lång föreläsning. Han fick då en rolig idé. Han berättade för mig: ”Då tänkte jag att jag måste få Putin att skratta.” Efter några inledande hälsningsfraser hade kungen plötsligt sagt:

Annons

”Herr president, jag blev nyligen medlem i den ytterst exklusiva klubben ’  The International Cake Society ’– nämligen sällskapet för alla oss som fått en tårta i ansiktet. Har president Putin fått det? ”

Kungen och Putin

Kungen berättade att Putin först stirrade häpen och stum och så exploderade han av skratt. Han skrattade så att han höll på att ramla av stolen. Skrattet var så högt och starkt och tydligen så ovanligt att livvakterna öppnade dörren och tittade in.

Putin hade tydligen aldrig tänkt sig möjligheten att han kunde smörjas med en tårta. Ingen ryss har heller vågat sig på det experimentet. Det skulle förmodligen vara det sista den ryssen gör i livet. Kung Carl Gustaf attackerades av en tårtkastare i Varberg bara två månader innan statsbesöket i Ryssland. Den tonårige tårtkastaren dömdes till böter.

Kungen attackerades av en tårtkastare.
Kungen attackerades av en tårtkastare.

Majestätsbrott avskaffades i Sverige 1948.

Se filmklippet när Herman berättar:

Herman Lindqvist: "Kungen fick Putin att ramla av stolen"Brand logo
Herman Lindqvist: "Kungen fick Putin att ramla av stolen"

Läs mer:

Foto: IBL

Annons