Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hon har den exklusivaste smyckesgarderoben i kungahuset

18 nov, 2023, 17:00 
Louise Wibergh Lenti
Kungliga smycken

Smyckesexperten Hanna Hellberg guidar oss genom kungligheternas olika stilar.

Annons
Allt om drottning Silvias juveler!Brand logo
Allt om drottning Silvias juveler!

Den kungliga smyckesgarderoben kommer aldrig sluta att hänföra oss. Det går inte att komma ifrån att det finns något sagolikt i tiaror och exklusiva smycken. Även utanför de stora galasammanhangen bär vår drottning och våra prinsessor förtrollande kreationer.

Men vem är det egentligen som sitter på den mest exklusiva smyckesgarderoben?

I en intervju med Svensk Dam försöker smyckesexperten Hanna Hellberg, känd från Smyckespodden och instagramkontot magpie_memoirs, reda ut det hela.

Fyra nyanser av stilrent

Vi tittar på Silvia, Victoria, Madeleine och Sofia. Inledningsvis kan man tycka att de alla har stilar som påminner mycket om varandra, men vid en noggrannare granskning sticker fyra olika stilar ut.

Annons

Silvia har en stil som Hanna kallar för ”quiet luxury”. Det är stilrena och diskreta smycken som inte sticker ut alldeles för mycket men som har en desto dyrare prislapp. Hon blandar dessutom sitt exklusiva armband från Cartier med ett pärlarmband med texten ”mormor”.

Drottning Silvia, smycken
Drottning Silvias händer klädda i allt från Cartier till mormorsarmband och safir-ringar.

– Det roliga är att trots att drottning Silvia är väldigt stilren så har hon dagisarmband som barnbarnen gjort. Det är ändå lite kul. Det hon har på bilden kallas för en stack, eller att man stackar armband. Det är inte så jättevanligt bland äldre och stilrena damer utan det är lite edgy att göra så som hon gör, säger Hanna Hellberg.

Victoria har en något kaxigare stil med skulpturala former och har alltid en tanke bakom de smycken hon bär. Är hon på statsbesök i exempelvis Finland bär hon finska designers, är hon i Sverige är det nästintill uteslutande svensk design.

Victoria, örhängen
Victoria i ett par urkaxiga örhängen från den svenska designern Maria Nilsdotter.

– Hon är kronprinsessan av statement-örhängen. Victoria är väldigt duktig överlag att klä sig efter tillfälle. Det är alltid propert, alltid snyggt och alltid väldigt väl genomtänkt. Det känns aldrig utstuderat eller för mycket och hon känns aldrig malplacerad. Jag tror att hon är väldigt mån om att vara folklig där, konstaterar Hanna.

Annons

Madeleine har en feminin och tidlös stil med hög klass. Hon dras till internationella och exklusiva märken. Vissa delar av hennes smyckesgarderob är, likt mamma Silvia, quiet lyxury medan andra delar lyser med sin exklusivitet.

– Såhär, om du har en Cartier-klocka på dig så syns det på jättelångt håll och då vet jag vad det är, säger Hanna.

Madeleine smycken
Madeleines händer är prydda av ett diamantströsslat tennisarmband, ett skräddarsytt textarmband, det älskade Cartier-armbandet, Cartier-klocklan och Childhoodarmbandet.

– Ett tennisarmband för mig signalerar old money, i synnerhet när det bärs som så som Madeleine bär det: nonchalant, i brist på bättre ord, intrasslat i ett annat armband. Missförstå mig rätt, jag tycker det är skitsnyggt, men det är också lite kaxigt att bära ett så pass dyrt smycke så, har Hanna tidigare kommenterat kring bilden ovan.

Sofia är mer busig och lekfull i sina val av smycken och hon älskar färg. Liksom Victoria väljer hon ofta svenska designers. Om Victoria fokuserar på statement-örhängen är det däremot ringar som är Sofias grej.

Sofia ringar
Stora härliga ringar pryder ofta Sofias händer.

– Jag tänker att Sofia jobbar mycket med bijouterier. Hon tycker säkert att det är väldigt kul med smycken men hon köper då kanske mer bijouterier som inte är lika dyrt men som syns mycket mer, säger Hanna.

Annons

Hon har den dyraste smyckesgarderoben

Vem av dessa fabulösa kvinnor är det då som har den dyraste smyckesgarderoben?

– Alltså jag skulle tippa på att det är drottning Silvia. Kanske inte för att det är hennes egentliga personliga preferens och stil men i egenskap av drottning och att hon har haft längst tid att samla på sig. Hon har också mycket custom-grejer och många gamla stenar som hon har fått, säger Hanna.

Hon fortsätter att förklara att Silvias äldre smycken är gjorda på ett hantverksmässigt svårare sätt än de smycken som producerats i mer modern tid. Det påverkar i sin tur priset på hennes smycken.

– Sen har hon många damiga smycken med väldigt mycket stenar och då blir det dyrt, konstaterar Hanna.

Drottning Silvia, smycken
Vackra drottning Silvia i några av hennes otroliga kreationer som bärs vid högtider.

Tittar man däremot på vardagsgrejer så som klockor och örhängen som kungligheterna själva investerat i dyker ett annat namn upp.

– Madeleine. Jag tror att det kan vara en effekt av att hon har bott i USA där det är mycket vanligare med mycket större och dyrare smycken. Vi är ju ganska minimalistiska egentligen och kronprinsessan har ju en ganska skandinavisk och praktisk approach till sina saker jämfört med Madde, avslutar Hanna Hellberg.

Foto: TT

Annons