Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Så ska danska kung Frederik fira sin födelsedag

11 apr, 2024, 05:00 
Vendela Lönnqvist
Snart fyller danska kungen år!
Annons

På självaste nyårsafton gick danska drottning Margrethe ut med ett chockbesked – den 14 januari abdikerar hon från tronen och lämnar plats åt sin son Frederik.

Margrethes nya liv – efter att hon abdikeratBrand logo
Margrethes nya liv – efter att hon abdikerat

Drottning Margrethe chockade nationen med beslutet

Det berättade hon i sitt nyårstal.

– Jag överlåter tronen till min son, kronprins Frederik. Mitt tack går till alla de många, många människor som vid speciella evenemang, såväl som i vardagen, har omgett mig och min familj med kärleksfulla ord och tankar. Det har förvandlat dessa år till en serie pärlor, sade hon och fortsatte:

– Det stöd och den hjälp jag fått genom åren har varit avgörande för att jag ska kunna utföra mitt uppdrag. Det är min förhoppning att det nya kungaparet ska mötas med samma förtroende och tillgivenhet som jag har fått.

Annons

Och att bli bemötta av värme och kärlek från det danska folket var det ingen tvekan om. Dagen för tronskiftet samlades tusentals invånare för att välkomna den nya kungen och drottningen.

Kritiken mot kung Frederik

Sedan dess har framför allt drottning Mary arbetat på.

Annorlunda har det varit för kung Frederik, som enligt en undersökning gjord av hemsidan Ufonomore visar sig ha arbetat totalt 24 dagar sedan han efterträdde sin mor.

Detta i jämförelse med den genomsnittliga dansken, som jobbar 21 dagar i månaden.

Han ska alltså, enligt uträkningen, haft 54 lediga dagar. Dessa spenderade han bland annat med en skidresa till Verbier.

Och än är det inte slut på det roliga.

Kung Frederik fyller år – så ska han firas

Under tisdagen gick danska hovet ut med några av planerna inför kungens födelsedag.

Annons

Den 26 maj fyller han nämligen 56 år. Och firandet väntas se annorlunda ut än tidigare födelsedagar – denna gång är han ju faktiskt kung.

Redan på dagen klockan 12 startar firandet med att Frederik hälsar på folket från balkongen på Frederik VIII:s palats, med sällskap av familjen.

Underhållningen står för det kungliga livgardet för, som uppträder med ett vakthavande i sina röda galauniformer dagen till ära.

Hur kvällen blir återstår att se – men vi kan bara anta att det kommer vankas kungliga festligheter!

Annons