Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Silvias ensamresa – kungen kvar på Drottningholm

29 jun, 2023, 09:30 
https://image.svenskdam.se/image-9733955?imageId=9733955&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Felicia Plåt
Kungen och Drottningen
Silvia fick blev hedersdoktor i Skottland. Foto: TT

Kungen lyste med sin frånvaro under Silvias stora dag i Skottland.

Annons

Under sommar-OS i München 1972 möttes en ung man och en ung kvinna. Hon var chefsvärdinna under OS och han var Sveriges kronprins. Redan vid första blicken sa det klick och det var kärlek vid första ögonkastet.

Kungens och Silvias viktiga besök i VisbyBrand logo
Kungens och Silvias viktiga besök i Visby

Nu har det gått 42 år sedan de unga turturduvorna träffades och kärleken spirar än idag mellan vår kung och drottning.

Drottning Silvias arbete med demens

Sedan dess har de varit med om mycket tillsammans då de både lever och jobbar ihop. De syns ofta tillsammans i officiella sammanhang och står alltid vid varandras sida i vått och torrt.

Under onsdagen var det en stor dag för vår drottning Silvia. Hon har länge haft en passion för att hjälpa människor som lider av demens och har under flera år engagerat sig inom forskning om demensfrågor.

Annons

1996 grundade och invigde hon Silviahemmet som är en plats där specialister inom demensvård utbildas. Allt jobb har nu lett till att Silvia hyllas i Storbritannien. Hon har nämligen blivit utsedd till hedersdoktor vid University of Stirling i Skottland på grund av hennes engagemang inom demensvården.

Silvias känslosamma tal under ceremonien

Under onsdagen var det dags för den stora ceremonien och Silvia var på ett strålande humör och tackade universitetet för utmärkelsen och grattade de nyexaminerade studenterna.

Under talet blev hon även väldigt rörd då hennes engagemang grundar sig i egna erfarenheter utan sjukdomen. Hennes mor, Alice Sommerlath, dog nämligen i sjukdomen alzheimers 1997.

– Mitt eget engagemang för orsaken till demens har sina rötter i personlig erfarenhet. När min mamma levde sina sista år med demens insåg jag hur viktigt det är att få stöd från duktiga och erfarna vårdare, sa Silvia under talet.

Annons

Kungen lyste med sin frånvaro

Då det både var en ärofylld men även känslosam dag kan man tänka sig att Silvia tog stöd av sin make, kungen. Men nu bekräftar hovet att kungen inte var på plats för att stötta sin fru, utan han var kvar i Sverige.

– Kungen är inte med på resan, bekräftar hovets biträdande informationschef, Johan Tegel.

Trots kungens frånvaro hejade han nog på sin fru från hemmaplan. När Silvia kommer hem kommer hon att mötas av sin riktigt stolta make, som nu inte bara är gift med en fantastisk drottning utan även en hedersdoktor.

Sedan är det dags för roliga dagar på Öland, då Victoriadagarna drar igång. För att fira kronprinsessan Victorias födelsedag.

Annons