Hovet: ”Därför reser drottning Silvia till Brasilien”

Hovet: ”Därför reser drottning Silvia till Brasilien”

Det blir en intensiv höst-spurt för kungaparet. För ett par veckor sedan hann drottning Silvia med att jobba i tre länder på bara elva dagar (Leipzig, New York och Pau) och nu är det dags för nästa rese-rusch!

Den här gången är rutten Sao Paulo-Stockholm-New York, och den första flighten går alltså till Brasilien. Där ska drottning Silvia på torsdag vara en av huvudtalarna vid Dementia in Focus i Sao Paulo.

Under besöket i Sao Paulo ska drottningen även närvara vid invigningen av Casa Rehabitar.

“En lång men viktig resa”

– Det är ett stort årligt symposium om demens, som också har hållits här i Stockholm tidigare. Det är viktigt för drottningen att delta, hon har blivit en internationell ambassadör för de här frågorna och detta är en chans att ytterligare sätta fokus på demensproblematiken, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Det är en lång resa?

– Ja, det är en lång resa, men ett viktigt forum som kan göra skillnad för många.

Sao Paulo är också den stad där drottningen växte upp  i ett vackert (men numera rivet) rosa hus i kolonialstil med palmer i trädgården. Margareta Thorgren utesluter inte att det kan bli några dagars kort privat vistelse i samband med besöket.

Läs mer: Efter barnbarnens feber – Silvias blixtresa till Madeleine i USA

Lilla Silvia Sommerlath på barnkalas i Sao Paulo runt år 1950.

Lilla Silvia Sommerlath (inringad) på barnkalas i Sao Paulo runt år 1950.

Men redan fyra dagar senare har drottningen program hemma i Stockholm igen, och dagen efter hemkomsten drar det tre dagar långa statsbesöket från Italien igång med full kraft.

Så snart president Sergio Mattarella och hans dotter Laura har rest hem sätter sig drottningen sedan på planet till New York, denna gång med kungen vid sin sida.

Snart är drottning Silvia tillbaka på Manhattan. Här på en bild från ett tidigare FN-besök.

Om bara lite drygt två veckor är drottning Silvia tillbaka på Manhattan. Men först ska hon en vända till Brasilien.

De stannar i fem dagar, de två första kretsar kring möten med World Scout Foundation i FN:s högkvarter. Och under de två sista ska de besöka den svenska representationen i FN, som leds av ambassadör Olof Skoog.

– Kungaparet ska bland annat få en redogörelse för de här två åren som Sverige har suttit i säkerhetsrådet, säger Margareta Thorgren.

Läs mer: Se exklusiva bilderna inifrån Madeleines och Silvias galakväll

Drottning Silvia i FN-högkvarteret på Manhattan. Under 2017 och 2018 har Sverige haft en plats som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd och det är detta som kungaparet nu ska informera sig om.

Drottning Silvia i FN-högkvarteret på Manhattan. Under 2017 och 2018 har Sverige haft en plats som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd och det är detta som kungaparet nu ska informera sig om.

Kungaparet på scoutmöte. Kungen har varit scout i nästan hela sitt liv.

Det blir fem intensiva dagar i New York. Drottningen får packa både bootsen och Chanelpumpsen.

Läs mer: Spänstiga super-Silvia har rest runt halva jorden på 14 dagar

Foto: TT, IBL