Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet slår tillbaka mot nya uppgifterna om kungen – anklagas i kändiskvinnans dagbok

23 jan, 2024, 16:00 
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Hovet slår tillbaka mot de nya uppgifterna om kungen och Sara Danius.
Annons

Det var i P3-dokumentären "Krisen i Svenska Akademien och Sara Danius okända dagböcker" som nyheten briserade. I dokumentären, som avhandlar krisen kring Svenska Akademien, påstås det att kungen uppmanade Sara Danius att avgå från posten som ständig sekreterare.

Kungen ska ha gjort detta genom att fråga Sara hur hon såg på sin framtid som ständig sekreterare. Den dåvarande riksmarskalken Svante Lindqvist ska därefter ha förtydligat för Sara att detta var en direkt uppmaning om att hon borde avgå.

4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor
Brand logo
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor


Hovet slår tillbaka efter anklagelserna mot kungen

Men hovet slår nu tillbaka mot uppgifterna.

”Vi har fått frågor från P3 Dokumentär om Sara Danius dagboksanteckningar. Vi har svarat P3 Dokumentär att Hovet inte delar bilden att Kungen, som Akademiens höge beskyddare, har uppmanat den ständiga sekreteraren att lämna sin post", skriver hovets informationsavdelning i ett mejl, enligt Expressen.

Annons

Kungen satte stort värde på de regelbundna samtal och möten han hade med Sara Danius i hennes roll som ständig sekreterare. Frågor kring Akademiens interna operativa arbete förekom inte i mötena där Kungen deltog."

”Kungen känner fortsatt ett stort ansvar för Akademien och dess viktiga arbete för Sverige och svensk kultur och följer med intresse det arbete som Svenska Akademien bedriver.”

Herman Lindqvist: "Det är mycket märkligt"

Svensk Dam har tidigare varit i kontakt med kungaexperten Herman Lindqvist för att få en förklaring till kungens påstådda beteende.

– Det var mycket märkligt att han- så vitt jag vet är det enda gången som han har gjort nåt sånt eller yttrat sig på det viset, säger han i en intervju med Svensk Dam.

– Han känner ett personligt ansvar för Svenska Akademien. Enligt stadgarna är han den som är chef för akademin. Det är ett av de få områden där han tycker att han fortfarande kan säga nånting utan att det blir en folkstorm eller nån statsvetare hoppar upp, förklarar Lindqvist.

Annons