Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet: Victoria och Daniel med på Nobel – Madeleine kommer inte

08 nov, 2021, 13:03 
Det blir kunglig glans på Nobel även i år. Hovet bekräftar nu att kungaparet och Victoria och Daniel deltar. Däremot saknas Madeleine.
Annons
Här är snackisarna från Nobelfesten 2019Brand logo
Här är snackisarna från Nobelfesten 2019

Det blir ett Nobelfirande för kungafamiljen – trots allt!

Hovet tillkännager nu att både kungaparet och kronprinsessparet kommer att finnas på plats när årets Nobelprisceremoni äger rum. Inte i Stockholms konserthus som den brukar, utan i Blå Hallen i Stockholms stadshus, där Nobelmiddagen i vanliga brukar vara framdukad.

Kungafamiljen Nobel 2018
Det blir ett kungligt Nobelfirande – men klädkoden kommer sannolikt att vara en helt annan.

Prinsessan Madeleine, en av de klarast lysande Nobelstjärnorna, som senast skapade rubriker i sin hyllade chockrosa balklänning från Angel Sanchez, kommer dock att vara saknad i år. Hon finns inte listad i hovets officiella kalender, men så tillhör hon inte längre kungafamiljens innersta kärna – och bor numera 800 mil bort.

Annons

Nobel 2021 – så blir kungafamiljens firande

Prinsessan Madeleine på Nobelfesten 2019
Prinsessan Madeleine på Nobelfesten 2019.

Själva Nobelbanketten är dock inställd även i år och det har bara hänt några få gånger tidigare: 1956 (i protest mot Sovjetunionens invasion av Ungern), 1924 (för att inga Nobelpristagare kom) och 1907 (på grund av hovsorgen efter kung Oscar II:s död). Under första och andra världskriget ägde heller inga Nobelfestligheter rum, och i fjol var det pandemin som satte stopp, precis som den gör i år.

Nobelprisutdelningen 2018
Högtidligt vid Nobelprisutdelningen 2018.

Pristagarna tar emot sina Nobelpris i sina hemländer, men allt ramas alltså in av denna direktsända prisceremoni på klassisk Nobeltid (klockan 16.15), med tal av kungen och kungafamiljen på första parkett. Det blir något att se fram emot på Nobeldagen den 10 december!

Annons

Nobel 2021 – därför blir det ingen Nobelbankett

Nobelbanketten Nobelfesten 2019
Vilken magisk stämning det var på Nobelfesten 2019!

– Jag tror alla vill att pandemin ska vara över men vi är inte där än. Nobelpriset är en global företeelse. Varje år utses pristagare från olika världsdelar och det är osäkerheten kring pandemiutvecklingen och möjligheterna för internationellt resande som gör att 2021 års pristagare kommer att ta emot priserna i sina hemländer, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.

– Men när våra traditionella evenemang tar nya former ser vi fram emot att med nya format och digitala lösningar nå ut till ännu fler människor världen över och sprida den kunskap, inspiration och det hopp som Nobelpriset står för.

Annons
Nobelprinsceremonin 2020 Gyllene salen Stockholms stadshus
Så här såg det ut i Gyllene salen, där 2020 års Nobelprisceremoni ägde rum.

Foto: TT

Annons