Hovets beslut för Sofia – det stoppas hon från att visa upp

Prinsessan Sofia har inte synts till på flera veckor.
Prinsessan Sofia hade en okonventionell bakgrund när det kommer till kungligheter, och det syns tydligt vad hovet tycker är värt att lyfta och inte.
Annons

I och med Victoria och Daniel så har kungafamiljen vant sig vid det ”nya normala”, att även vanliga människor kan bli en del av hovet och göra sitt jobb på ett föredömligt sätt. De må ha varit först, men när nyheten om att Carl Philip och Sofia var ett par nådde allmänheten var det trots allt en hel del som höjde på ögonbrynen.

Annons
Annons

Sofia hade nämligen synts i väldigt offentliga sammanhang och många i parets absoluta närhet var emot kärleken mellan Carl Philip och Sofia Hellqvist. Närapå alla var övertygade om att det hela bara var en kort fling. Prinsessan Sofias bakgrund, med en medverkan i Paradise Hotel och en fotografering för herrtidningen Slitz, var för brokig, menade vissa. Den var rentav stötande, tyckte andra.

Annons

Annons

För drygt tio år sedan bekräftades parets relation av dåvarande informationschefen Nina Eldh. Då hade lättklädda bilder av en kvinna som påstods vara Sofia spridits på nätet.

”Det är beklagligt att exploatera en ung kvinnas tidigare liv och utnyttja att hon har en relation med prinsen”, sa hovets informationschef Nina Eldh till Expressen.

Sofia Hellqvist 2010, här pratade hon om sitt välgörenhetsprojekt Project Playground.

Det tog ett bra tag innan Sofia var helt accepterad i kungafamiljen, och det var inte dessförinnan som Carl Philip hade ställt ett ultimatum till kungaparet, antingen var det han och Sofia eller ingen av dem.

Prinsessan Sofia har sedan dess alltid stått för sitt förflutna, och sagt att det inte är något hon skulle valt att göra i nuläget men heller inte ångrar sina beslut.

LÄS MER: Carl Philips ultimatum till kungaparet – om Sofia

Trots att hon valt att vid flera tillfällen gjort tydligt att hon står med ryggen rak och har inget att skämmas för, verkar det onekligen vara något som kungahuset inte gärna vill skylta med. På kungahusets hemsida har varje medlem av kungafamiljen en egen biografisida, och det gäller även de tre ingifta partnerna. Skillnaden är dock markant mellan dessa olika sidor.

En av de första gångerna Sofia deltog i ett officiellt firande, prinsessan Estelles dop 2012. Hon kom med Chris O’Neill.

Biografin utelämnar stora delar av 00-talet

På prins Daniels sida redogörs för hela hans skolgång och vad han gjort varje år sedan han avslutade sina gymnasiestudier och flyttade till Stockholm för att vidareutbilda sig inom hälsa och träning. På Sofias sida däremot är den tiden nästan helt utelämnad. Mellan studenten år 2003 nämns att hon studerat i New York två år senare och att hon även pluggat strökurser på Stockholms Universitet om totalt 22,5 högskolepoäng (tre fjärdedelars termin). Men 2005 var även det år som den säsong av Paradise Hotel som Sofias deltog i sändes, något som inte nämns på hemsidan. Året innan var även då hon blev framröstad till Miss Slitz av tidningens läsare.

En av de tidigaste bilderna på Carl Philip och Sofia, från Göteborg City Race 2011. Hennes svarta hårfärg är nu ett minne blott!

Nästa punkt i Sofias biografi sker inte förrän fem år senare, då hon år 2010 startar stiftelsen Project Playground. Då har hennes och prinsens förhållande offentliggjorts och hon hade påbörjat sin resa mot den omtyckta och varma prinsessa vi känner henne som idag.

Foto: TT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

45 kommentarer till “Hovets beslut för Sofia – det stoppas hon från att visa upp”

 1. Minna skriver: 12 augusti, 2020

  Silvia var också en vanlig kvinna innan hon gifte sig 1976


 2. Birthe Vejrum skriver: 12 augusti, 2020

  Just det Minna! 🙂
  Desuden har hun, sammen med norske Dronning Sonja været “rollemodeller” for det danske kongehus.
  Begge havde Dronning Ingrid som coach.


 3. Leo skriver: 12 augusti, 2020

  Minna, må så vara, men jämför inte dr S liv med SH.


  1. Minna skriver: 13 augusti, 2020

   Det har jag inte gjort.Men jag tycker om Sofia,hon gör CP lycklig


 4. Lotta skriver: 12 augusti, 2020

  Visst var drottningen en vanlig kvinna men hade en annan bakgrund.


  1. Fluff skriver: 12 augusti, 2020

   Om hennes bakgrund vet man inte ett skvatt.


 5. Leo skriver: 12 augusti, 2020

  Frida Vesterberg är den som med själ o hjärta dagligen verkligen lever med denna organisation o är även grundaren. S kom lägligt in i sammanhanget när hon träffat pr CP, mentorn hennes ordnade detta.
  Så genomskinligt.


  1. Birthe Vejrum skriver: 12 augusti, 2020

   Det må være vældigt anstrengende/påfrestande/jobbigt konstant at være så negativ.
   Med mindre det er en kompensation for noget andet?
   Uden Sofias drive er det et åbent spørgsmål om Project Playground havde haft nogen større udvikling/expansion?


  2. Birthe Vejrum skriver: 12 augusti, 2020

   Det må være virkelig tilfredsstillende at levere denne form for kommentarer, hver dag, hvad de så end er surrogat for!
   Men uden Sofias drive er det ikke sikkert, at Project Playground var i samme gode vækst som det nu er tilfældet. 🙂 Hvorfor undervurdere det faktum, at det er Sofia, der skaffer pengene?


 6. ananas skriver: 12 augusti, 2020

  Leo och Lotta
  Ni tjatar så ofta om Sofias bakgrund så man inte kan låta bli att undra hur ni levt. Verkar som att ett grått och trist liv och nu slår bitterheten till över allt ni lämnat ogjort.


 7. ellinor blomquist skriver: 12 augusti, 2020

  Sofia blev bra Pr för organisationen.
  Silvias bakgrund vet vi väl inte så mycket om,men har 3 bröder, och Silvia var utbildad från Tolkskolan i München(på den tiden en välansedd utbildning). Vi vet också att Siliva ej medverkat i program som Paradise Hotel, eller utviningsbrud i Slitz.
  Norska drottningen var också “vanlig” men inget skamfilat rykte, hennes far var klädeshandlare i Oslo.
  De danska ingifta prinsessorna-också “vanliga” med en annan bakgrund och dessutom välutbildade.
  Mette-Marits bakgrund är däremot nästan i klass med Sofias.


  1. Bror skriver: 12 augusti, 2020

   Angående M-Ms bakgrund
   Vi har ännu inte sett FILMEN!


  2. charlotte skriver: 13 augusti, 2020

   Bror,
   Exakt.


 8. Lisa Larsson skriver: 12 augusti, 2020

  Varför dessa påhopp på Sofia jämt. Hon har gjort bra ifrån sig som prinsessa.. Vad hade inte Mette-Marit för ungdoms”synder” ! Droger , och ett barn, vilket inte gör mig något. Men inte hånas hon i era komentarer…


 9. josefin skriver: 12 augusti, 2020

  Glapp i CV:t, liksom korta stints o oavslutade studier, brukar vara ett varningens tecken för de flesta jobb. I prinsessjobbet är glapp i CV bättre än sanningen. Rollmodell är hon verkligen inte f unga kvinnor.


 10. Eva M skriver: 12 augusti, 2020

  Prinsessan Sofia tog kurser på universitetet.


  1. IngridR skriver: 13 augusti, 2020

   Eva M
   Enstaka poäng.


  2. Ingrid skriver: 14 augusti, 2020

   Hur gick det till med 2 årigt gymnasium?


 11. Lotta skriver: 12 augusti, 2020

  Ananas
  Det spelar ingen roll vilken bakgrund Sofia har, hon är bara prinsessa ej drottning. Det finns massor av prinsessor i Tyskland och övriga Europa ej så intressant. Bitter är jag inte bara förundrad över alla upprörda känslor.


 12. Leo skriver: 12 augusti, 2020

  Ananas, om du menar att man levt tråkigt om man inte gillar S val i livet , så verkar det som om många här på denna sidan har levt enligt dig, tråkigt. Märker du inte att vi är många som har samma åsikter o delar dem med de flesta av Sveriges befolkning.


 13. Minica skriver: 12 augusti, 2020

  Vanliga människor är vi väl allihop?


 14. PernillaA skriver: 13 augusti, 2020

  Jag tror inte att det är det Ananas menar, du måste inte gilla Sofia och inte hennes cv heller men att varje dag skriva samma saker om Sofia som Du gör Leo känns konstigt.
  Du kan på en och samma dag upprepa din åsikt om Sofia ett flertal gånger , att vara så fixerad vid Sofia känns inte sunt


 15. Leo skriver: 13 augusti, 2020

  PernillaA, sunt är att reagera på nedmonteringen av kungahuset o att konstigt nog många kvinnor tydligen tycker att detta är i tiden.


 16. Daga skriver: 13 augusti, 2020

  Visst är det osunt att förfölja en person på nätet med samma mantra dag ut och dag in.Då undrar man ju över denna besatthet.Det har funnits några här under åren som betett sig på samma sätt men de har tystnat efter hand.


 17. Bror skriver: 13 augusti, 2020

  Varför denna smått hysteriska upptagenhet med betyg och examina bland de svenska kungligheterna?
  En så klent utbildad regent som Gustav Vasa har Sverige varken förr eller senare haft. Och ändå gjorde han precis allt rätt!
  Äldste sonen Erik däremot, var ett under av europeisk bildning och förfining. Men vad hjälpte det när han irrade runt i Upplandsskogarna som en fant.
  Slutade sina dagar gjorde han på Rydboholm med det tudelade renässansskägget i en tallrik arsenikspetsad ärtsoppa. Men bildad var han, som sagt.


  1. charlotte skriver: 13 augusti, 2020

   Bror, du tar udden av den sjuka besattheten av utbildningar. Mycket bra skrivet!

   Birthe Vejrum,
   Tror inte heller att PP hade utvecklats på ett sådant positivt sätt utan Sofia. Frida Vesterberg hade inte haft energi nog ensam.


  2. Bror skriver: 13 augusti, 2020

   Alla kalenderbitare har säkerligen redan noterat den felaktiga platsangivelsen för den arme Eriks sista måltid. Detta korrigeras härmed.
   Erik XIV avled på Örbyhus slott.


 18. Leo skriver: 13 augusti, 2020

  Efter att ha läst en del kommentarer här kan man inte låta bli att undra, finns det något annat land där utbildning har ett så lågt värde som här. I vårt land bränner man ner skolor dagligen, kanske ett symtom på detta. I andra länder är det för många en dröm, speciellt för flickor, att få lov att gå i skolan o få det arbete man så gärna vill ha. Utbildning eller ej? Låt oss lägga ner skolorna då.För att få t.ex köra bil i Sverige behövs körkort, men alla kör inte bra för det, en del kan köra innan de börjat i körskolan, men oavsett man måste ha körkort. Om inte de som representerar ett land har utbildning, vad ger detta för signaler till ungdomar. Många svarar på frågan om vad de tänkt sig för arbete längre fram i livet, svaret blir ofta, de vill bli kändisar. Många, även om de numera blir färre o färre av förståeliga skäl, ser kungahuset som en förebild.


  1. josefin skriver: 13 augusti, 2020

   Leo, jag delar Din uppfattning. Dock ska man minnas att Sv stàr sig dàligt i tex PISAundersökningar, o har tappat position sà till den grad att man nu màste börja solla bort material f att inte skämmas ögonen ur sig. Detta blir en ond cirkel där dàlig utbildning leder till utbildningsförakt som leder till dàlig utbildning.
   Du har helt rätt i att skolgàng ffa för flickor är ett av de viktigaste elementen för att utveckla ett u-land. Sofia har dock inte bott i ett u-land utan haft den goda förmànen att växa upp i helylleriket Sverige där avsaknad av utbildning o bildning är en merit i sig.


  2. Camilla skriver: 14 augusti, 2020

   Kan bara hålla med ang utbildning.
   Det är intressant att notera att två av de tre kungabarnen valt låg-/outbildade partners. Chris O´Neill, den enda med omvittnad intelligens och hög utbildning, tackade också nej till en kunglig titel för att kunna leva ett normalt liv som yrkesverksam. Något som naturligtvis bara är möjligt om man gifter sig med någon så långt ned i tronföljden som Madeleine.
   Daniel gick tvåårig social linje som på min tid inte ens gav behörighet till högskolestudier. Enligt uppgift gick han ut med mediokra betyg och fick 0.1 på högskoleprovet…vilket bevisar att han inte besitter något större intellekt. Han är säkert trevlig och street smart som kunnat göra karriär som PT i Sthlm, men faktum kvarstår – han har ingen högre utbildning.
   Samma sak gäller Sofia som inte ens lyckats klara av att avsluta en hel termin på universitet. Nu fick hon ju en prins på kroken så kravet på utbildning försvann, men det är slående hur låg utbildningsnivån i svenska kungahuset är. Och då räknar jag inte alla de “utbildningar” som Victoria beretts plats på i sin “drottningskola”.


  3. Bror skriver: 15 augusti, 2020

   FACKT-CHECK, Camilla
   1. “…låg-/outbildade partners.”
   Fact-ceck: finns etablerade kriterier för vad som räknas som låg- resp högutbildad.
   Okunnigt!
   2. “…omvittnad intelligens” (CO’N)
   Fact-check: sagespersonerna okända.
   Obestyrkt!
   3. “…leva ett normalt liv som yrkesverksam.” (CO’N)
   Fact-check: redan klarlagt att CO’N i nuläget inte är yrkesverksam 9 to 5.
   Osant!
   4. “…långt ner i tronföljden.”
   Fact-check: påståendet förutsätter närvaron av “lämplighetskriterier”. Sådana saknas.
   Osant!
   5. “…tvåårig social linje/ högskolebehörighet” (DW)
   Fact-check: 2-åriga gymnasielinjer var aldrig avsedda att ge högskolebehörighet.
   Okunnigt!
   6. “…mediokra betyg”. (DW)
   Fact-check: belägg saknas.
   Obestyrkt!
   7. “0,1 på högskoleprovet! (DW)
   Fact-check: 0,1 på högskoleprovet visar statistiskt-matematiskt att DW avbröt provet i förtid. Helt igenom slumpmässiga svar hade gett en högre svarspoäng.
   Okunnigt!
   8. “…vilket bevisar att han inte besitter något större intellekt.” (DW)
   Fact-check: högskoleprovet avser inte att mäta “intellektet”, enbart förutsättningarna att klara högskolestudier. Och det är något helt annat.
   Okunnigt!
   9. “…inte lyckats klara av att avsluta en hel termin på universitet” (SB)
   Fact-check: förutsätter en icke redovisad/känd studieambition m a p tid.
   Obestyrkt!
   10. “…en prins på kroken”, “kravet på utbildning försvann.” (SB)
   Fact-check: icke-existerande samband.
   Osant, därtill obildat.
   11. “…slående hur låg utbildningsnivån i svenska kungahuset är.”
   Fact-check: samtliga vuxna medlemmar av kungahuset har en högre grundläggande utbildning än genomsnittssvensken.
   Påståendet förutsätter vidare gjorda jämförelser. Sådana saknas.
   Osant/ofullständigt.


 19. Birthe Vejrum skriver: 13 augusti, 2020

  Leo – du har en underlig opfattelse af, hvad der er uddannelse.
  Sofia har som alle svenske børn fulgt undervisningen den svenske skole, i hendes tilfælde Älvdalens Montessoriskola + Älvdalsskolan og sluttede af med studentereksamen 2003 (kan man læse i artiklen). Senere har hun i USA taget en certificeret uddannelse som yoga – lærer (det er Meghans mor jo også) og undervist i det. Hun er tydeligt interesseret i iværksætteri/entreprenörskap for hun tager kurser i bogføring/redovisning og forretningsudvikling (også i New York) hvilket har været en fordel for hende i arbejdet med Project Playground. Hun viser tydeligt, at der hvor hun ved, hun mangler viden, der fylder hun jo på, det viser hendes kurser på Stockholms Universitet jo også. Så at påstå at hun ikke har utbildning er ret magstärkt synes jeg nok.


  1. Bror skriver: 14 augusti, 2020

   Helt rätt Birthe!
   Sofias utbildningsgång är mer än väl godkänd.
   Att den också innehåller kurser/poäng på ett för henne främmande språk, och i en annan miljö än den svenska, höjer ytterligare värdet på hennes grundläggande utbildning. Det stryker också varje HR-ansvarig under på.
   Tillsammans med Sofias vinnande sätt och lätthet att knyta an till människor och nya förutsättningar, är det den huvudsakliga förklaringen till hennes framgångar som innovativ entreprenör. I den rollen har hon lyckats utomordentligt väl utan att behöva ägna sig åt pengaraggande partymingel.

   För den som vill ägna en stund åt tankeväckande parallelläsning, rekommenderas en jämförelse mellan Trumplägrets skamlösa angrepp på Kamala Harris och de omdömen som dagligen tillvitas Sofia.


  2. Camilla skriver: 14 augusti, 2020

   Yogalärare…wow!!! Och dessutom precis som mamma Doria…!
   Sannerligen, Birthe Vejrum, du har nog lyckats omvända mig…från republikan till rojalist i en handvändning. Tänk att jag inte visste att S är yogalärare…det förändrar ju allt. Naturligtvis är hon därmed den PERFEKTA prinsessan.
   Tack för att du öppnat mina ögon och förhoppningsvis andras också med dina insiktsfulla kommentarer.


 20. Leo skriver: 13 augusti, 2020

  Charlotte, S prinsesstitel har naturligtvis inte med det att göra, sluta upp med att vara så naiva.


 21. Bea skriver: 13 augusti, 2020

  Leo,
  ”Kungahuset som en förebild” säger du – det tror jag inte gäller dagens ungdomar. ( de som är i en viss ålder ).

  Det var kanske på din ungdomstid – men ”kändis/kändisar” däremot
  det är någonting annat och smäller högt hos vissa unga i dagsläget.


  1. ananas skriver: 14 augusti, 2020

   Bea
   Helt enig med dig. För dagens ungdom innebär ordet kändis nåt helt annat än kungligheter.


 22. PernillaA skriver: 14 augusti, 2020

  Leo du har en poäng där


 23. Gilla skriver: 14 augusti, 2020

  En dag hörde jag några unga flickor som pratade om Sofia. Vik ut dig så blir du prinsessa. Du får en skönhetsoperation för att passa in. I kungahuset behövs ingen utbildning och kunnande.


 24. Susanne Blomgren skriver: 14 augusti, 2020

  Vet att jag har läst att det var mycket frågetecken om Victorias slutbetyg från Enskilda gymnasiet. Hon hade otroligt bra betyg femmor i allt. Någon skrev att så duktig var hon inte i skolan p.g.a. sin dyxlexi ( förlåt om jag stavat fel min strokehjärna är trött) Och att det var falska betyg av lärarna, kanske inte så kul att ge henne tvåor , med vetskapen om att hon var kronprinsessa. Eller också blev lärarna “styrda” av Victorias föräldrar. kommer någon ihåg detta ?


 25. Birthe Vejrum skriver: 17 augusti, 2020

  I det meget regelrette Sverige virker det underligt, at dyslexi skulle give en lavere karakter til personer med dette handicap. 🙁 Problemet viser sig jo især ved skriftlige opgaver, og her burde det i hvert fald være sådan, at man nøjes med at se på besvarelsens INDHOLD ved karaktergivningen.


 26. Birthe Vejrum skriver: 17 augusti, 2020

  Camilla for fuldstændighedens skyld: Meghans mor var i sine unge år make-up artist(det kræver uddannelse) hun har senere arbejdet som “travel assistent” – hvilket jeg forstår som assistent for rejsende med handicap eller syge passagerer. Yoga har nok hele tiden været der, for Meghan blev introduceret til det allerede som 2 årig. Hun tog en Master of Social Work i 2011 og en Bachelor of Arts i psykologi 2015 fra University of South California. Hendes universitets-uddannelse (r) blev betalt af Meghan.


 27. Birthe Vejrum skriver: 18 augusti, 2020

  Travel agent skal det være, men meningen er den samme!


 28. Daga skriver: 19 augusti, 2020

  Gilla Berätta!var hörde du detta ?


  1. Birthe Vejrum skriver: 20 augusti, 2020

   Daga – det kunne være interessant ja. 🙂


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar