Hovets beslut för Sofia – det stoppas hon från att visa upp

Prinsessan Sofia har inte synts till på flera veckor.

Prinsessan Sofia hade en okonventionell bakgrund när det kommer till kungligheter, och det syns tydligt vad hovet tycker är värt att lyfta och inte.

I och med Victoria och Daniel så har kungafamiljen vant sig vid det ”nya normala”, att även vanliga människor kan bli en del av hovet och göra sitt jobb på ett föredömligt sätt. De må ha varit först, men när nyheten om att Carl Philip och Sofia var ett par nådde allmänheten var det trots allt en hel del som höjde på ögonbrynen.

Sofia hade nämligen synts i väldigt offentliga sammanhang och många i parets absoluta närhet var emot kärleken mellan Carl Philip och Sofia Hellqvist. Närapå alla var övertygade om att det hela bara var en kort fling. Prinsessan Sofias bakgrund, med en medverkan i Paradise Hotel och en fotografering för herrtidningen Slitz, var för brokig, menade vissa. Den var rentav stötande, tyckte andra.

För drygt tio år sedan bekräftades parets relation av dåvarande informationschefen Nina Eldh. Då hade lättklädda bilder av en kvinna som påstods vara Sofia spridits på nätet.

”Det är beklagligt att exploatera en ung kvinnas tidigare liv och utnyttja att hon har en relation med prinsen”, sa hovets informationschef Nina Eldh till Expressen.

Sofia Hellqvist 2010, här pratade hon om sitt välgörenhetsprojekt Project Playground.

Det tog ett bra tag innan Sofia var helt accepterad i kungafamiljen, och det var inte dessförinnan som Carl Philip hade ställt ett ultimatum till kungaparet, antingen var det han och Sofia eller ingen av dem.

Prinsessan Sofia har sedan dess alltid stått för sitt förflutna, och sagt att det inte är något hon skulle valt att göra i nuläget men heller inte ångrar sina beslut.

LÄS MER: Carl Philips ultimatum till kungaparet – om Sofia

Trots att hon valt att vid flera tillfällen gjort tydligt att hon står med ryggen rak och har inget att skämmas för, verkar det onekligen vara något som kungahuset inte gärna vill skylta med. På kungahusets hemsida har varje medlem av kungafamiljen en egen biografisida, och det gäller även de tre ingifta partnerna. Skillnaden är dock markant mellan dessa olika sidor.

En av de första gångerna Sofia deltog i ett officiellt firande, prinsessan Estelles dop 2012. Hon kom med Chris O’Neill.

Biografin utelämnar stora delar av 00-talet

På prins Daniels sida redogörs för hela hans skolgång och vad han gjort varje år sedan han avslutade sina gymnasiestudier och flyttade till Stockholm för att vidareutbilda sig inom hälsa och träning. På Sofias sida däremot är den tiden nästan helt utelämnad. Mellan studenten år 2003 nämns att hon studerat i New York två år senare och att hon även pluggat strökurser på Stockholms Universitet om totalt 22,5 högskolepoäng (tre fjärdedelars termin). Men 2005 var även det år som den säsong av Paradise Hotel som Sofias deltog i sändes, något som inte nämns på hemsidan. Året innan var även då hon blev framröstad till Miss Slitz av tidningens läsare.

En av de tidigaste bilderna på Carl Philip och Sofia, från Göteborg City Race 2011. Hennes svarta hårfärg är nu ett minne blott!

Nästa punkt i Sofias biografi sker inte förrän fem år senare, då hon år 2010 startar stiftelsen Project Playground. Då har hennes och prinsens förhållande offentliggjorts och hon hade påbörjat sin resa mot den omtyckta och varma prinsessa vi känner henne som idag.

Foto: TT