Hovets förbud för äldreboendets möte med Silvia: "Undanbedes..."

13 maj, 2023, 13:05 
AvFelicia Plåt
Silvia
Silvia kommer på De gamlas dag 2023. Foto: TT & Svensk Dam

De äldre måste följa vissa regler inför att träffa Silvia.

Annons

1998 startade drottning Silvia "De gamlas dag". En dag som tidigare arrangerades i Drottningholmsparken men numera i Ekebyhovs slottspark.

Drottning Silvias stora engagemang – se mötet här!
Drottning Silvias stora engagemang – se mötet här!

Det är en riktig glädje-dag då drottningen får chansen att möta upp flera seniorer från olika äldreboenden i sommarvärmen. Och drottningen har bekräftat att hon kommer att medverka i år igen och möta de äldre den 23 augusti 2023.

"Får hitta en fin klänning åt mig"

Trots att det är ett tag kvar så är det många som ser fram emot dagen och börjar redan förbereda sig. Tidningen "Mitt i Stockholm" har träffat flera äldre på Söderströmsgården på Färingsö och hört vad de har att säga inför "De gamlas dag".

Marie-Louise Johansson och hennes man Sven Johansson har inte varit med på "De gamlas dag" tidigare, så det blir första gången. De ser mest fram emot att få komma ut och göra något roligt.

Annons

– Det är ju något som händer. Och du får väl hitta en fin klänning åt mig, säger Marie-Louise till sin make.

Fick sig en riktig upplevelse

Andra ser riktigt mycket fram emot att träffa drottningen, och har även gjort det tidigare. Exempelvis Nelly Fixelius som även blev intervjuad av Svensk Dam under dagen 2019. Då berättade hon om mötet med drottningen.

– Hon frågade vad jag hette och om det gick bra i värmen. Och så berättade jag att jag ska fylla 87, jag känner mig som rena ungdomen!, berättade Nelly 2019.

Silvia
Silvia och Nellys möte 2019. Foto: Svensk Dam

Under dagen fick hon även ta fina bilder tillsammans med drottningen.

– Det var en upplevelse. En fotograf hjälpte mig över gräsmattan och tog en bild på oss, berättar hon till tidningen Mitt i Stockholm nyligen.

Annons

Finns vissa strikta regler

Och det är många som vill ta bild med drottningen, men det är inte så lätt som man kan tro. Sigyn Nordmark som jobbar på Söderströmsgården berättar att det krävs en hel del logistiskt jobb inför dagen.

– Förra året fanns det inte nog med bilar och det var rätt mycket kalabalik. Det är ju många som ska dit samma tid, säger Sigyn till tidningen.

Och det är ofta ett späckat schema som bör följas till punkt och pricka. Det finns även vissa regler som bör följas, speciellt med fotografering.

Silvia
Det finns vissa regler gällande fotografering. Foto: Svensk Dam

"Fotografering är tillåtet, men det bör ske från behörigt avstånd, inte tätt inpå. Självporträtt tillsammans med kungliga personer med mobilkamera, så kallade selfies, och dylikt undanbes." kan man läsa i hovets PM inför dagen.

Annons

Och Nelly som varit med tidigare och fått fotograferas med drottningen har även känt på de olika reglerna.

– Drottningen väntar inte, säger hon till Mitt i Stockholm.

Annons