Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovexperten fördömer hovets beteende mot prins Daniel: "Fullständig katastrof"

04 jun, 2024, 17:00 
Vendela Lönnqvist
Kungliga Hovstaterna, TT
Hovexperten och Svensk Damtidnings chefredaktör riktar stark kritik mot hovets hantering.
Annons

– Daniel var en typisk landsortskille som hade kommit till Stockholm för att göra karriär. Väldigt målmedveten. Väldigt medveten om vad som skulle hända.

Så beskriver Svensk Damtidnings chefredaktör och hovexperten Johan T Lindwall prins Daniel innan han blev just prins.

Prins Daniel i Venedig! Här inviger han den nordiska paviljongenBrand logo
Prins Daniel i Venedig! Här inviger han den nordiska paviljongen

Prins Daniels karriär – personlig tränare åt Madeleine

Då hette han Daniel Westling, och på tidigt 2000-tal hade han flyttat upp till Stockholm för att en kort tid senare ha genererat en framgångsrik karriär som personlig tränare och gymägare för ett exklusivt träningscenter, där det krävdes både rekommendationer och intervjuer för att bli medlem.

En till synes relativt enkel match för Daniel, som var väldigt lätt att tycka om. Och en dag blev han personlig tränare åt en viss kronprinsessas syster.

Annons

– Det var ju så han kom in. Han lärde känna rätt människor i Stockholm. Den där killen från Ockelbo som dessutom var väldigt bra på att träna. Det var ju så det började med Victoria. Det var ju Madeleine som började gå där. Hon blev så otroligt hänförd över att han var så duktig på att vara petigt. Så hon sa till Victoria som inte hade tränat på flera år att "du borde gå och träffa den här killen". Han är dessutom väldigt ödmjuk. Det var ju där det började, fortsätter Johan T Lindwall i en intervju med Monarkerna.

Hovexpertens starka kritik mot hovet

Sakta men säkert växte en vänskap fram mellan Victoria och Daniel, som senare utvecklades till kärlek. Victoria fick kämpa hårt för att hennes familj skulle ta deras relation på allvar.

Och ju mer seriösa de blev med relationen, desto mindre ville hovet hjälpa till med att lära upp Daniel – något Lindwall än idag ställer sig mycket kritisk till.

Annons

– Nej men det var katastrof. Fullständig katastrof. Det var ju inte Daniels fel utan det var ju alla människor på hovet. Han var ju liksom utdömd. Det var som att "nej, vi lägger ingen kraft på att utbilda honom. Han är snart ute ur bilden. Det där kommer aldrig att fungera". Alla var ju övertygade om att han skulle åka ut lika snabbt som han hade kommit in. Ingen ville lägga energi, tid eller pengar på att utbilda honom eller lotsa in honom på något sätt. För man var ju övertygad om att han var lönlös. Dödsdömd i de här kretsarna. Alla hade ju fel.

Daniel gick prinsskola

Trots hovets motvillighet stod Daniel och Victoria stabila, hand i hand, genom stormen. Till slut insåg både kungen, drottningen och hovet att killen från Ockelbo var där för att stanna, och prinsskolan drog igång.

Annons

– De la ner energi och resurser på honom. Och lotsade honom in och hjälpte honom in. Han var ju väldigt mycket självlärd i början, han fick klara sig själv. "Här släpper vi ut dig på isen och så får vi se hur länge du klarar dig". Så var det i början. Och sen satte man in jättemycket resurser. Allting från språkträning på olika språk, hur man klär sig, hur man för sig. Vett och etikett. Historia. Kunglig historia. Men framförallt hur man möter media.

"Daniel gör aldrig fel"

Och idag är det som att Daniel aldrig gjort något annat, menar Johan T Lindwall:

– Vi journalister granskar alltid kungligheternas beteenden. Gör han rätt nu? Gör han fel? Daniel gör aldrig fel. Följer alltid vett och etikett. Allting från att kliva ur bilar rätt, eller gå upp för en trappa eller gå in genom en dörr. Han gör alltid rätt. Jag har aldrig sett honom gå före Victoria, tränga sig före in i en dörr på en mottagning. Eller kliva ur bilen före henne. Han ser alltid till att han är snäppet efter henne. Han är steg två efter henne. Det håller han i väldigt noga och sköter med bravur.

Annons